ABECEDA DRŽAVNOG NATJECANJA IZ TALIJANSKOG JEZIKA

A – autobus: Vožnju prijevoznim sredstvom koji nikada nisam voljela ublažili su ugodni razgovori i krajolik koji se izmjenjivao pred našim očima sve do konačne destinacije. Istom sam se tom autobusu beskrajno radovala kada je trebalo poći kući, uz neizbježno čašćenje grickalicama i slatkišima.

B – banane: Za doručak, nakon ručka, večere , nakon pisanja testa…uvijek su nam nudili banane!

C – cisterciti: Svećenici koji su služili u crkvi Blažene Djevice Marije od koje je danas ostao samo portal-prepoznatljivi znak Topuska.

D – dzabel: Šifra koju sam imala na natjecanju i koju nitko nije znao izgovoriti.

IMG_7105

H – hrana: Na našem kratkom izletu nije nedostajalo hrane, štoviše, bila je sastavni dio programa baš kao i ukusne kremšnite koje su nas dokrajčile prijepovratka.

IMG_7095

I -izvori: Izvori termalne vode posebnost su Topuska i razlog dolaska posjetitelja u svako doba godine.

IMG_7069

K – Karlovac: Grad u čijoj se blizini nalazi Topusko. Iznenadila sam se kako je taj grad zapravo manji nego što sam ga zamišljala.

N – Natan: Svakako moram čestitati Natanu Radetiću, učeniku Gospodarske škole iz Buja koji je na natjecanju osvojio prvo mjesto u kategoriji strukovnih škola. Bravo, svaka čast! Čestitke upućujem i njegovoj mentorici, profesorici Nevenki Vidović!

IMG_7166

O – ossi: U hrvatskom jeziku ne postoji razlika između množine riječi „kost“ ovisno o tome jesu li kosti ljudske ili životinjske, odnosno promatra li ih se zasebno ili kao cjelinu. Ali u talijanskome  postoji. Pišući test naučila sam razliku između “le ossa” i „gli ossi“,  što mislim da neću zaboraviti do kraja života.

P – prijateljice: Također neću zaboraviti ni prijateljice iz Rijeke koje sam upoznala na natjecanju i s kojima sam dijelila sobu. Pozdrav Lani i Emi!

R – razgovor: Za vrijeme razgovora s članovima državnog povjerenstva bila sam opuštena i svoja, za što se na kraju ispostavilo da nije bila najbolja ideja jer nisam veoma pričljiva.

IMG_7087

S – samouvjerenost: Nakon razgovora, shvatila sam da je samouvjerenost ključan sastojak dobrog nastupa i da samouvjerene osobe uvijek bolje prolaze.

IMG_7090

T – Topusko: Grad za koji prije natjecanja nisam znala da postoji, a imao je tako važnu ulogu u hrvatskoj prošlosti! Čak dva puta bio je glavni grad Hrvatske, a danas je top odredište za ljetni turizam u unutrašnjosti.

U – uspomene: Svoje putovanje neću zaboraviti i uspomene će mi ostati otisnute u pamćenju kako bi mi mogle pomoći u budućim situacijama. Iako dva dana nisam išla u školu i ovo mi je bila neka vrsta škole.

IMG_7083

V – večer: Večer mi je bila najdraži dio dana, vrijeme za opuštanje i promišljanje o svemu, ali i vrijeme da malo pustim „mozak na pašu“.

Z – zahvalnost: Iako nisam prošla baš uspješno, mnogo sam naučila i ne mogu biti ništa drugo nego zahvalna što sam imala priliku doživjeti novo iskustvo i nešto novo naučiti.

IMG_7097

Napisala: Gianna Kozlović