PROŠLOGODIŠNJE MATURANTICE ARIANA I ARLEN PODIJELILE PRVE DOJMOVE O STUDENTSKOM ŽIVOTU

Dragi Gortanovci! Za početak, svima šaljemo topli pozdrav iz Rijeke. Željele bismo s vama podijeliti dosadašnja iskustva vezana za studenski život. Upisale smo učiteljski studij na Učiteljskom fakultetu u Rijeci. Prije svega, željele bismo vam poručiti sljedeće: opustite se. Odabir fakulteta važan je dio vašeg života jer određuje vašu buduću profesiju, ali nemojte biti napeti, opterećeni ili pod pritiskom drugih. Odaberite fakultet koji vi želite i pripremajte se za maturu. I što je najbitnije: iskoristite svaki trenutak srednjoškolskog obrazovanja jer, vjerujte nam, nedostajat će vam srednja. Stoga, dok ste još u školi, stvarajte uspomene koje ćete ponijeti sa sobom u život. Ali ne brinite, na fakultetu ćete se jako brzo sprijateljiti s novim kolegicama i kolegama i pohvatati konce tog „novog života“. Koliko je fakultet opušteniji, teži, lakši ili zanimljiviji od srednje i koliko vas obaveza čeka, to vam nećemo otkriti, sami ćete se u to uvjeriti.

Fakultet koji smo odabrale nije bio naš prvi izbor i, da budemo iskrene, nismo s oduševljenjem krenule u ovu avanturu. Međutim, upoznavši prijatelje, profesore, način predavanja i učenja, količinu slobodnog vremena (nikada ga i nigdje nema dovoljno), malo je reći da smo zadovoljne. Sve dok vaš izbor fakulteta odgovara vašim interesima i priprema vas za zanimanje kojim biste se voljeli baviti, bit ćete ispunjeni. Sve ćete stići obaviti na vrijeme, samo budite redovni jer sami sebi postajete motivacija. Nitko vas neće tjerati na učenje. Od vas se očekuje da budete samostalne, snalažljive i odgovorne osobe, a tako vas i profesori gledaju i doživljavaju – s poštovanjem, kao buduće kolegice i kolege. Nemojte se obeshrabriti ili slušati tuđe negativne komentare na fakultete jer je iskustvo studiranja individualno i ne možete znati u kojoj će vam se mjeri fakultet svidjeti sve dok se sami u to ne uvjerite.

Budite jaki, uporni, uvijek nasmijani. Sigurne smo da će vam, kao i nama, znanja i iskustva koja ćete steći tijekom studija biti neprocjenjiva. Želimo vam puno sreće i uspjeha!

 

Arlen Bucaj i Ariana Paripović

Odgovori