DADA100 – IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA POVODOM STOTOG ROĐENDANA DADAISTIČKOG POKRETA

U atraktivnom Art room-u Pučkog otvorenog učilišta Buje 25. studenog 2016. godine otvorena je izložba „DADA100“ posvećena stotoj obljetnici dadaističkog pokreta. Na izložbi su predstavljeni likovni radovi, fotografije i instalacije koje su maturanti opće gimnazije i hotelijersko-turističkog smjera Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje izradili u sklopu nastave hrvatskoga jezika.

U ozračju društvene i moralne krize prvog svjetskog rata dadaizam je 1916. godine pokrenut u ciriškoj kavani Cabaret Voltaire gdje se skupina umjetnika okupila kako bi se sklonila od ratnih strahota. Pokret nastaje kao pobuna prema tradicionalnim vrijednostima, akademske i (malo)građanske umjetnosti kojoj dadaisti prkose nihilističkim stavom i zagovarenjem apsurda. Na otvaranju izlože posjetitelji su imali priliku pogledati video-uradak u kojemu su učenici predstavili pokret i njegove značajke, ali i odabrane isječke iz dadaističkih manifesta. U izradi video-uratka sudjelovali su maturanti opće gimnazije: Ariana Paripović, Marko Duvnjak i Neven Krt.

« 1 od 17 »

Tijekom ugodnog druženja posjetitelji su, nadalje, u „Tvornici poezije“ mogli izraditi vlastitu dadaističku poeziju, a jednako su tako imali prilku sudjelovati u izradi zajedničkog dadaističkog manifesta. Predanim radom sve su popratne sadržaje i instalacije izradile maturantice opće gimnazije: Gianna Kozlović, Arlen Bucaj, Lorena Jeger i Debora Vesnaver.

Stoti rođendan DADE nije mogao proći bez slavljeničke torte koju je izradio Neven Krt, a čije su katove krasili ukusni kolači koje je pripremila Debora Vesnaver. Za uspjeh izložbe zaslužni su, nadalje, i Ivan Tota i Gabriel Družetić koji su izradili plakat i ostale promotivne materijale vezane za izložbu. Jednako tako, zahvale zaslužuje i Maria Djerdjaj, maturantica ekonomskog smjera, koja je fotoaparatom zabilježila ključne trenutke ove uistinu originalne izložbe.

« 1 od 15 »

Organizacija izložbe rezultat je uspješne suradnje između Gortanovaca i djelatnica POU Buje Maje Livade i Tanje Šuflaj koje redovito prihvaćaju naše pozive na suradnju i kojima ovim putem upućujemo naše iskrene zahvale. Jednako se tako zahvaljujemo i gradonačelniku grada Buja Ediju Andreašiću i ostalim gradskim vijećnicima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i tako podržali kreativnost. Zahvaljujemo se i svim ostalim posjetiteljima, a sve koji to još nisu učinili pozivamo da posjete izložbu koja će biti otvorena do kraja prosinca.

Napisala: Tarita Štokovac, prof.