DAN OTVORENIH VRATA – ORIGINALNOST, KREATIVNOST I ENTUZIJAZAM

Zašto naši Gortanovci vole Dan otvorenih vrata? Zato što je to prilika da osmašima predstave svoju školu, nastavne i izvannastavne aktivnosti u kojima sudjeluju, svoje talente, originalnost i kreativnost. Ove su godine pod vodstvom profesora za osmaše osnovnih škola iz Buja, Umaga, Novigrada i Oprtlja pripremili deset radionica koje ukratko predstavljaju tek dio naših aktivnosti, inicijativa i projekata.

Osmaše smo dočekali u sportskoj dvorani koju smo prigodno uredili. Učenici 1.a razreda opće gimnazije izradili su pod vodstvom profesorice Valentine Sivak plakat kojim su na štandu predstavili svoj smjer i učenicima podijelili informativne letke i slatke paketiće koje su izradili učenici 1.a, 1.b, 1.c, 2.c, 3.a i 3.c razreda pod vodstvom profesorice Sonje Stojnić. Štand sektora Turizam i ugostiteljstvo, smjer hotelijersko-turistički tehničar uredile su učenice 2. b razreda Antonia Bužić, Alessia Skukan, Ela Vivoda i Lucija Vižintin pod vodstvom profesorice Ingrid Martinčić.

« 1 od 9 »

Za predstavljanje programa opće gimnazije pobrinuli su se naši gimnazijalci 2.a razreda Leo Kojčinović, Erik Vesnaver, Arjan Đurđević, Filip Folo i Ivan Jakić koji su, pod vodstvom profesora Aljoše Sirotića, osmaše upoznali s osnovnim informacijama o gimnazijskom smjeru i uvjetima za upis te im predstavili nastavne predmete s kojima će se susretati odluče li postati gimnazijalci. Svoju su prezentaciju obogatili predstavljanjem projekata u kojima sudjeluju te s njima podijelili fotografije, iskustva i sjećanja s izleta.

Uz pomoć plakata HOTEL – ŠKOLA, Damjan Jagunec Semeši (2.c), Stela Tarčuki i Lorena Filipović (3.c) predstavili su, pod vodstvom profesorice Dubravke Puljar Kovačević, program smjera hotelijersko-turistički tehničar. U učionici su izložili maštovite jelovnike, radove naših učenika prvih razreda, a osmaši su tijekom prezentacije upoznati i s načinom izvođenja stručne prakse. Naši su im voditelji pokazali kako se vode bilješke i kako izgleda dnevnik prakse te im objasnili gdje se mogu zaposliti po završetku ovog smjera ili gdje je moguće nastaviti školovanje. Također su istaknuli da se u našoj školi na maštovit i zabavan načine uče engleski, njemački, talijanski i francuski jezik što je osobito važno za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara. Po završetku prezentacije osmašima su podijelili pitanja o stručnim pojmovima iz područja hotelijerstva i turizma i zajedno s njima na ista tražili odgovore.

« 1 od 7 »

Na radionici prirodne grupe predmeta Gortanovci matematičari (4.a: Ana Peček, 2.a: Tina Nekić) održali su kratku prezentaciju o zlatnom rezu i eksponencijalnim funkcijama. Gortanovci fizičari (2.a: Korina Matković, Foška Klisović, Tara Prodan) predstavili su se pokusima elektricitet balona, „luda loptica“, stojni val i „žedna čaša“. Gortanovci kemičari (3.a: Mateo Žiković, Arian Laganis, Emanuela Kajtazi, Lucija Tarčuki; 2.a: Lara Kozlović) izveli su pokuse gorenje magnezija, „plava boca“, amfotermnost aluminija i „zelena vatra“, a Gortanovci biolozi (3.a: Sara Perišić, Lucija Batagelj) pripremili su zanimljivosti o ljudskim mišićima. U sklopu radionice, Gortanovci informatičari (2.c: Rafael Kraljić, Luka Auguštin, 2.b: Patrik Fabijanić, Rocco Milić) predstavili su 3D printer i objasnili ispis i modeliranje na primjeru molekula čokolade i kave te tijela žabe. Radionicu su s učenicima vodili profesori Ivana Koraca, Irena Hudak Bogešić, Antonia Tomić Jurkić, Petar Dudjak i Vladimir Brkljača.

« 1 od 11 »

U okviru radionice stranih jezika predstavljeni su jezici koji se u našoj školi uče u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Učenice 1. a razreda opće gimnazije kraćom su prezentacijom naše goste upoznale sa svim aktivnostima koje se u školi provode u okviru nastave stranih jezika. Predstavile su im jezike koji se uče kao obvezni (engleski, talijanski i njemački jezik) te francuski jezik koji je fakultativni. Upoznale su ih s činjenicom da pored toga učenici mogu svoje znanje jezika usavršavati upoznavanjem i čitanjem književnih djela na stranim jezicima u okviru Kluba ljubitelja knjige (Book Club). U prezentaciji su prigodnim fotografijama i videozapisima predstavljene i aktivnosti kojima Aktiv stranih jezika u našoj školi obilježava razne događaje kao što su Europski dan jezika, Halloween, Božić, Valentinovo itd. U drugom dijelu radionice učenici 1. a, 1. c, 2. b i 2. c razreda izveli su kratke skečeve na francuskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Radionicu su zajedno s učenicima osmislile profesorice Ivana Medanović, Vesna Cindrić i Sonja Stojnić.

« 1 od 9 »

Učenici 3.c razreda hotelijersko-turističkog smjera Diana Alagić, Andrea Manić i Patrick Vulin, te učenici 4.c razreda hotelijersko-turističkog smjera Karin Klarić, Jan Manić i Vanessa Šorgo predstavili su našim gostima poslove koje obavljaju na stručnoj praksi i u sklopu predmeta Praktična nastava. U kratkom i šaljivom igrokazu prikazali su poslovanje putničke agencije i rad na recepciji hotela. Ništa nisu prepustili slučaju pa se naš Patrick odvažno u svom Batmobilu parkirao ispred hotela gdje ga je dočekalo ljubazno osoblje Hotela Gortan. Za sve su se pobrinuli, od prtljage do smještaja i pružanja svih usluga. Učenici su se posebno istaknuli u osmišljavanju igrokaza kao i u izradi potrebne scenografije, a sve pod mentorstvom profesorice Dolores Mihelić Malbašić.

Brojne projekte u kojima je naša škola sudjelovala, a i one koji su u tijeku, osmašima su predstavile učenice Tea Jagrović (4.c) i Matea Žorat (2.a). Pod vodstvom profesorice Dolores Mihelić Malbašić i profesorice Tarite Štokovac, kratkom su prezentacijom naše goste upoznale s uspjesima naših učenika na natjecanju Ideja godine na kojemu su, nekoliko godina zaredom, osvojili prva mjesta i vrijedne nagrade. Predstavile su im, nadalje, projekte Dinosauri od Savudrije do Novigrada i Slapovi Bujštine, prošlogodišnji projekt zavičajne nastave “Idemo na ples! – Andemo Balar!”, kao i ovogodišnji projekt “Svi na trg! – Tutti in piazza!”.

Učenici hotelijersko-turističkog smjera Andrea Šramek (4.c) i Erik Vukotić (2.b) prezentacijom posjeta, izleta i terenske nastave upoznali su osmaše sa svojim zanimljivim putovanjima kroz školovanje. Smjer HTT ne podrazumijeva samo nastavu u školi, već uključuje i razna putovanja gdje se upoznajemo s prirodno – geografskim obilježjima, turističkom ponudom, ali i radom poduzetnika koji su vezani za turizam. Kroz prezentaciju putovanja, osmaši su pokazali veliki interes da i oni jednoga dana znanja i vještine stječu na terenu. Učenici su, pod vodstvom profesorice Lidije Filipović, učionicu ukrasili plakatima, a njihova je prezentacija bila bogata fotografijama s mnogobrojnih putovanja na kojima su bili naši učenici.

« 1 od 18 »

Radionica vokalne skupine naše škole pod mentorstvom proferosice Srđane Đokić predstavila se kao radio-stanica FM Srednja škola Vladimir Gortan. Učenica Paola Matošin (1.b) oslikala je na ploči veliki radio, a izvedbe su bile „uživo“ za učenike koji su taj dan posjetili našu školu. Izvodile su se poznate pjesme na gitari i na klaviru u pratnji profesorice i na ukulelama koje je svirala učenica drugog razreda opće gimnazije, Vanja Božić. Pjesme koje su izvodili bile su: Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper), Perfect (Ed Sheeran), Život nije siv (Mia Dimšić), a predstavljena je i autorska pjesma učenice trećeg razreda opće gimnazije Gabrijele Antonac pod nazivom Zač nan se j srića skrila. Kao solistica predstavila se i Ariela Kozlović (2.a) pjesmom Tajno (Franka Batelić), kao i Milena Korenika (4.a) i Ilijana Krezić (1.b). Program su za slušatelje vodili i priredili Danijel Kremer i Andrea Pasuli (1.b), koji su također sudjelovali i u izvedbi pjesama.

Dramska skupina u sastavu Gaia Bogolin (2.b), Stefan Čolić Ivošević (2.a), Tea Šmitran (1.a) i Gloria Verunica (3.c), izvela je skeč koji je, uz pomoć prošlogodišnje maturantice Monike Damijan i školske psihologinje Petre Bošnjak, pripremila upravo za ovu priliku. Želja im je bila zabaviti osmaše i potaknuti ih da se najesen uključe u rad dramske skupine. U skeču su prikazali tri izmišljena, potpuno različita tipa tinejdžera koji tijekom televizijske emisije novinaru pripovijedaju o tome čime se bave u slobodno vrijeme i koji su im hobiji. Karikiranim likovima i upečatljivim dijalozima uspjeli su postići komičan učinak i skeču udahnuti dinamiku i mladenačku svježinu. Skeč završava geslom “Odaberite pametno, odaberite Gortan”!

Za predstavljanje radionice fotografske i filmske skupine pobrinuli su se Elda Basara (2.a) i Marko Flego (2.b), pod vodstvom profesorice Tarite Štokovac. Nakon uvodnog pozdrava, osmaši su mogli pogledati video uradak koji na originalan način pruža sve informacije vezane za rad skupine: kako se i kada sastaju naši amaterski filmaši i fotografi, kako skupina djeluje, u kojim su projektima učenici sudjelovali i na kojim projektima trenutno rade. Tako su, na primjer, osmaši mogli vidjeti fotografije koje su naši učenici izradili povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Dana planeta zemlje, fotografije na temu znanstvene fantastike i one na temu snage sustava civilne zaštite. U izradi videa sudjelovale su učenice 2.a razreda opće gimnazije Vanja Božić i Elda Basara. 

« 1 od 13 »

Na kraju, svim učenicima i profesorima koji su sudjelovali u organizaciji Dana otvorenih vrata upućujemo zahvale i pohvale za trud i entuzijazam. Zahvaljujemo i našim fotografima Leni Otočan i Neu Buršiću(2.a) te snimateljima Aleku Krajcaru (4.a) i Sarah Lisičar (2.a).