DAN OTVORENIH VRATA U GORTANU – KREATIVNOST, ENTUZIJAZAM I POZITIVAN STAV

Kao i svake godine, naši su učenici pod vodstvom profesora pripremili čitav niz zanimljivih sadržaja kako bi povodom Dana otvorenih vrata dočekali osmaše osnovnih škola. Gortan je svoja vrata otvorio u petak 23. ožujka 2018. U sportskoj dvorani organiziran je prijem učenika osmih razreda osnovnih škola iz Umaga, Buja, Novigrada, Tara i Oprtlja koji su zajedno sa svojim nastavnicima imali priliku obići štandove na kojima smo predstavili naše obrazovne programe. Naši su Gortanovci osmašima podijelili informativne letke i već tradicionalne Gortan kutijice koje su izradili naši učenici i u kojima se nalazilo slatko iznenađenje. Nakon pozdrava i dobrodošlice, uslijedio je obilazak u pratnji naših učenika vodiča koji su svaki razred osmaša proveli kroz deset kreativnih i zanimljivih radionica.

« 1 od 15 »

Tri su radionice bile posvećene predstavljanju naših obrazovnih programa: radionica opće gimnazije, hotelijersko-turističkog i ekonomskog smjera. Pod vodstvom svojih mentora Gortanovci su izradili maštovite prezentacije, plakate i ostale prigodne materijale i s entuzijazmom su osmašima opisali sadržaje i obveze te nastavne i izvannastavne aktivnosti koje se provode u okviru svakog obrazovnog programa.

« 1 od 9 »

Na radionici prirodne grupe predmeta Gortanovci su održali kratku prezentaciju o zlatnom rezu i fraktalima, mjerenje sile gravitacije i prikaz valova uz pomoć zavojnice. U sklopu radionice pripremili su i izložbu odabranih primjeraka prepariranih kukaca i izveli nekoliko pokusa: crna mamba, erupcija vulkana i lava lampa.

U sklopu radionice hotelijersko-turističkog smjera – agencija i recepcija, osmaši su imali priliku prisustvovati simulaciji dijaloga između gosta i zaposlenika na recepciji na engleskom jeziku i poslovanja turističke agencije – prodaja turističkih aranžmana na talijanskom jeziku.

« 1 od 10 »

Na radionici posvećenoj predstavljanju stranih jezika u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima prigodnom su prezentacijom učenice predstavile aktivnosti vezane za učenje stranih jezika kao na primjer obilježavanje Europskog dana jezika, Dana zaljubljenih, Halloweena itd. Predstavljene su  izvannastavne aktivnosti Book club i fakultativno učenje francuskog jezika.

Dramska skupina “Televižor” predstavila se skupnim scenskim nastupom “Obiteljska večera” problematizirajući odnose u obitelji, ulazeći u intimnu sferu svakidašnjih razgovora i situacija. Snažnim komičnim elementima oduševili su i nasmijali publiku. Vještim nastupom sigurni smo da su osigurali nove članove koji će nam se priključiti u rujnu.

« 1 od 7 »

Jednako energični i uvjerljivi bili su i učenici koji su u sklopu radionice vokalno-instrumentalne skupine predstavili svoj rad. Pod vodstvom profesorice glazbene umjetnosti naši su zboraši zajedno s gostima odradili vježbe disanja i upjevavanja, a zatim otpjevali pjesmu po izboru osmaša.

Na radionici fotografske i filmske skupine naši su GIFFS-i predstavili rezultate dosadašnjeg rada skupine: radionice konceptualne i minimalističke fotografije, rezultate fotografskih natječaja, izložbu fotografija povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti te brojne video-uratke i kratkometražne filmove koje su tijekom godina izradili učenici uključeni u ovu izvannastavnu aktivnost.

Prigodnom izložbom raznovrsnih predmeta (odjeća, vinil ploče, gramofon, fotografije, nakit itd.) i zanimljivom prezentacijom, osmašima smo ukratko predstavili i projekt Zavičajne nastave: „Idemo na ples! – Andemo balar!“ – zabava mladih na Bujštini 60′ i 70′ godina prošlog stoljeća. Od pripremne faze istraživanja pa sve do nadolazeće izložbe, naše su učenice osmašima prikazale sve faze istraživačkog procesa, a svoje su izlaganje začinile i dobrom glazbom.

« 1 od 9 »

Osmaši su u sklopu boravka u našoj školi imali priliku obići i Vježbeničku tvrtku čije poslovanje našim ekonomistima omogućava stjecanje praktičnog znanja i iskustva vođenja i upravljanja poslovnim procesima.

Zaključno, možemo reći da je i ove godine Dan otvorenih vrata u Gortanu nastao kao rezultat timskog rada i entuzijazma svih profesora i učenika uključenih u organizaciju. Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svima, a posebno našim Gortanovcima koji su zadatku pristupili odgovorno i uz puno dobre volje. Kratki video-uradak koji će vam dočarati atmosferu s događanja možete pogledati na Facebook stranici naše škole, a uživanje u galeriji fotografija omogućili su nam naši foto-reporteri Ana Žurić, maturantica ekonomskog smjera i Neo Buršić, učenik prvog razreda opće gimnazije. Svim Gortanovcima i onima koji će nam se najesen pridružiti poručujemo: budite aktivni, kreativni i znatiželjni…i vidimo se u Gortanu!

« 1 od 6 »

Napisala: Tarita Štokovac

 

Odgovori