„Dnevnik jedne ljubavi ” Josipe Lisac

Tradicionalni Božićni koncert Josipe Lisac posvećen Karlu Metikošu ove se godine održava u Maloj dvorani doma sportova 15.prosinca 2015. Bilo bi usitinu sjajno kada biste i vi mogli prisustvovati koncertu te uživati u izvedbama Josipe Lisac, naše genijalne pjevačice i modne ikone.

ljubav_0

Josipa Lisac s punim je pravom zaslužila titulu prve dame hrvatske estrade. Rođena je 14. veljače 1950. u Zagrebu. Već kao dijete pokazivala je veliko zanimanje za glazbu te se u dobi od deset godina pridružuje Dječjem zboru Radio-televizije Zagreb. Pjevajući ozbiljni glazbeni repertoar, od stare sakralne, preko klasične i moderne avangardne, sve do etno-tradicionalne glazbe, stječe svoje prvo, a zatim i sve bogatije glazbeno obrazovanje. Godine 1962., pod dirigentskom palicom maestra Dinka Fija, zbor osvaja GRAND PRIX na natjecanju u Francuskoj, kao najbolji dječji zbor na svijetu. Godine 1967. Josipa napušta zbor i postaje glavnim vokalom popularne rock grupe O’Hara, a zatim i grupe Zlatni Akordi.

image (15)

Prijatelja, partnerna i životng suputnika Karla Metikoša upoznaje 70-ih godina. Karlo joj ispunjava glazbeni, ali i životni put. 1973. godine izlazi njihov prvi zajednički LP-album „Dnevnik jedne ljubavi”, do danas jednan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja hrvatske diskografije. Iznenadna smrt Karla Metikoša te turbolentan početak 90-ih ostavili su duboki trag u privatnom i profesionalnom životu ove iznimne pjevačice. Otkako ih je sudbina rastavila, Josipa redovito priređuje koncerte u njegovo ime te nastavlja njegovu tradiciju. Prvi takav koncert održan je 1993. i naslovljen je Ritam Kiše.

Josipa nije surađivala samo s Karlom, nego i s poznatim hrvatskim te regoionalim zvijezdama kao što su Boško Petrović, Šaban Bajramović („Đelem Đelem”), Tedi Spalato (“Dalmatino, povišću pritrujena”).

image (16)

Osim po osebujnom glazbenom izričaju, Josipa je poznata i po ekstravagantnom i prepoznatljivom stilu i neobičnim modnim kombinacijama koje i danas nadahnjuju i iznenađuju ljude.

Napisao: Martin Božić

 

 

Odgovori