DOMSKI BAND – GLAZBOM PROTIV PREDRASUDA

Na već bogat popis suradnji i prijateljstva koje njegujemo s brojnim ustanovama, organizacijama, udrugama i zajednicama, u četvrtak 21. veljače 2019. godine upisali smo i ime Domskog Banda, točnije imena njegovih članova, korisnika Doma za odrasle osobe Motovun. Pored brige o zdravlju, psihosocijalne rehabilitacije i pružanja podrške psihički bolesnim odraslim osobama, među aktivnostima koje Dom Motovun provodi posebnu pozornost privukao je upravo Domski Band koji djeluje od 2013. godine. Koncerti koje bend održava dio su projekta „Glazbom protiv predrasuda“. Tijekom godine Band nastupa u domovima za starije i nemoćne, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te u sklopu raznovrsnih programa i manifestacija u gradovima i općinama diljem Istre. Na repertoaru Domskog Banda nalaze se kompozicije iz Istre, Dalmacije, Međimurja, Podravine i Zagorja, skladbe talijanskih autora, narodne pjesme iz šire regije, te obrade popularnih napjeva iz čitavog svijeta. A sve to s jednim osnovnim ciljem: širenje svijesti o potrebi prihvaćanja različitosti, integracije osoba s mentalnim smetnjama u lokalnu zajednicu i prevladavanja svih oblika stigmatizacije i marginalizacije.
Članove Domskog Banda dočekali smo školskom holu gdje im je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica škole Ana Zubčić Kuhar. Učenici 3.c razreda hotelijersko-turističkog smjera organizirali su, pod vodstvom školske psihologice Petre Bošnjak, domjenak dobrodošlice te su goste počastili kavom i kolačima. Pod vodstvom profesorice Tarite Štokovac članovi školskog zbora gostima su otpjevali nekoliko pjesama.

« 1 od 12 »

Uslijedilo je glazbeno druženje u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Buje. Ulogu voditeljice povjerili smo Vanji Božić, učenici 2.a razreda opće gimnazije. Prigodnim su se govorom učenicima, djelatnicima škole i ostalim uzvanicima obratili ravnateljica škole i ravnatelj Doma Motovun Boris Demark, koji je ujedno i voditelj ove uigrane skupine zaljubljenika u glazbu. Tijekom jednosatne svirke zaredali su se brojni hitovi, publika je pljeskom podržala sve izvedbe, a mnogi su se, potaknuti entuzijazmom i dobrom energijom koja je ispunila dvoranu, članovima benda pridružili u pjesmi. O sole mio, Cesarica, Vilo moja, Sve još miriše na nju, Jesen u meni, Moj lipi anđele, Ring of fire samo su neke od pjesama koje su se našle na repertoaru i koje su odjeknule dvoranom zahvaljujući bogatoj instrumentalnoj podlozi benda koju čine udaraljke, mandolina, bouzuki, akustična gitara, bas gitara i harmonika. 

« 1 od 9 »

Kraj programa obilježilo je uzajamno darivanje u znak prijateljstva, solidarnosti i suradnje između ove dvije ustanove i glasnim pljeskom kojim su učenici iskazali svoje simpatije prema gostima koji su ih osvojili svojom neposrednošću i talentom.

« 1 od 4 »