GORTANOVCI SUDJELOVALI U TAKTIČKOJ VJEŽBI ZAVODA ZA HITNU MEDICINU ISTARSKE ŽUPANIJE

U nedjelju 3. prosinca 2017., na poziv Crvenog križa Bujštine učenici naše škole uključili su se kao volonteri u izvođenje taktičke vježbe Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Ispostave Umag. Kako bi timovi hitne pomoći bili uvijek spremni, Zavod za hitnu medicinu organizira taktičke vježbe koje služe za edukaciju njihovih timova za slučajeve velikih nesreća. Spremnost na brzu i ispravnu reakciju u izvanrednim događajima uvježbava se i provjerava dva puta godišnje zajedno s drugim žurnim službama s kojima surađuju. Kako bi mogli organizirati vježbu, potrebna im je pomoć Crvenog križa koji organizira volontere koji glume ozlijeđene u nesreći.

Ove je godine scenarij bio sljedeći: teroristički napad na koncertu na središnjem gradskom trgu u Umagu. Kako bi scenarij bio realističan, a vježba učinkovitija, bilo je potrebno organizirati veći broj mladih ljudi koji bi igrali ulogu ozlijeđenih u napadu. Učenici naše škole koji su ujedno i članovi Crvenog križa pridružili su se ostalim volonterima Crvenog križa, a akciju su podržali i učenici prvih razreda koji su također glumili ozlijeđene u terorističkom napadu.

Volonteri Crvenog križa koji su glumili teže ozlijeđene (tzv. žuti i crveni), došli su u Gradsku vijećnicu Grada Umaga u 5 sati, a „novi“ volonteri (tzv. zeleni) trebali su doći u 6 sati. Pripreme su se sastojale od opisa ozljeda i uputa kako se ponašati za vrijeme trajanja vježbe koje su volonteri dobili od liječnice hitne medicine. Uslijedilo je šminkanje za koje su bili zaduženi volonteri Crvenog križa. Jedan učenik 1.b razreda igrao je ulogu terorista. Akcija je počela točno u 7:02, a u vježbi su sudjelovali i umaški vatrogasci i policajci.

Ponosni smo na učenike koji su se uključili u akciju i bili spremni ustati se u ranim jutarnjim satima, i to u nedjelju. Vjerujemo da će nakon ovog zanimljivog iskustva rado sudjelovati i u drugim volonterskim aktivnostima. Zahvaljujemo profesorici Ivani Koraca, koja ih je dodatno motivirala i nagradila ocjenom iz zalaganja iz biologije, a zahvale upućujemo i Crvenom križu Bujštine koji nas je uključio u aktivnost u kojoj su učenici imali priliku volontirati.

 

Napisala: Petra Bošnjak Kovač

Odgovori