INTERVJU-PROFESORICA DUNJA JANKO

• Zbog čega ste odabrali biti profesorica hrvatskog jezika?
Odabir zanimanja je jedna od važnijih odluka koje se donose u životu. Pojma nemam zašto sam odabrala baš to zanimanje.
• Kako to da vodite dramsku grupu u školi?
Volim kazalište i jako mi je dosadno u životu. Najdraže su mi učeničke oči koje vape za kreativnim radom, njima ne mogu reći ne!
• Sudjelujete li vi u nekoj dramskoj grupi, ako da, kojoj?
Bila sam član kazališta Dr.INAT. Obaveze na poslu trenutno ne dopuštaju takve aktivnosti jer iza predstave stoji zaista veliki, dugotrajan i mukotrpan rad.

DSC04591• Što vas inspirira prilikom smišljanja scenarija za predstave?
Predstava je kreativni proces, nikada nije samo jedna osoba zaslužna za proces stvaranja. To je energija koja kruži, svaki glumac izvlači iz sebe što može ponuditi, nadilazi vlastite granice, kreira lik. Ja služim tome da glumce provociram i izvlačim iz njih emocije koje oni prenose dalje. Sama priča predstave najčešće je spontani izbor, trenutna zaokupljenost.
• Jeste li oduvijek željeli biti profesorica?
Ne. Željela sam biti balerina.
• Mislite li da su učenici naše škole kreativni?
Svaki je čovjek kreativan, netko u sportu, netko u životu, netko bira umjetnost kao sredstvo izražavanja. Bitno je da imate potrebu nešto reći, prenijeti neku emociju.
• Bavite li se nekim hobijem u slobodno vrijeme?
Fotografiram, veliki sam filmofil, obožavam glazbu i redovito obilazim koncerte i filmske festivale, volim umjetnost pa šećem po galerijama, putujem. Volim iće i piće…

image1• Vježbate li ili se bavite nekim sportom ?
Povremeno. Kad se nečeg uhvatim onda ne znam stati. Sklona sam pretjerivanu. Krenem s jednim treningom tjedno, pa završim na pet puta tjedno, pa opet ništa i tako u krug… Nekada davno trenirala sam ritmičku gimnastiku, kasnije dugo godina odbojku.
• Kako bi trebao izgledati vaš idealni muškarac?
Idealan muškarac ne postoji, niti idealna žena.

FullSizeRender (4)• Na ljestvici od 1 do 10 koliko uživate u radu s učenicima?
Kako koji dan, nekad je 1 nekad je 10
• Jeste li ikad poželjeli izgrditi nekog učenika, ali ste ipak odlučili prešutjeti?
Ne, čisti računi duga ljubav!

FullSizeRender (5)• Što mislite o filmu Titanic?
Titanik ne spada u moje favorite.
• Jeste li više osjećajna ili suzdržana osoba ?
Postoje dani u kojima sam inspirirana, lepršava, u ljudima vidim samo dobro, komunikativna sam i s vizijom. I imam osjećaj da se kao divokoza mogu popeti na Mount Everest. Dok ponekad, dođu sivi dan u kojima umjesto mozga imam žicu koja samo pridržava uši, sve i svi mi jure po živcima i u nemogućnosti sam zdravo rezonirati. Vjetar u leđa daju voljeni ljudi i spoznaja da su promjene kontinuirane i vječne. Život je nekad siv, a nekad i žut.

FullSizeRender (2)• Koja vam je najdraža knjiga?
Pojma nemam, ima ih puno. Na neke plačem, na neke se smijem, neke volim jer me nečemu nauče.
• Živite li za trenutak ili promišljate i planirate budućnost?
Nisam još odlučila.
• Što je za vas ljubav?
Ima mnogo vrsta ljubavi. Moj pas je ljubav, moje sestra je ljubav, moja majka je ljubav, moj dragi je ljubav, prijateljice i prijatelji su ljubav, moji učenici su ljubav, svaki poklonjen osmijeh je ljubav, zagrljaj je ljubav, lijepa riječ je ljubav, more je ljubav…

FullSizeRender (1)• Vjerujete li u ljubav na prvi pogled, u sudbinu ili u slučajnost?
Ne vjerujem u ljubav na prvi pogled. Ona traži vrijeme. Slučajnosti su u životu čudna priča, nisam još odlučila što bi s njima. Neka me zaista zbunjuju.
• Je li vam teško znajući da školu napušta najkreativnija generacija?
„Svaki učenik ima pravo uspjeti!“
Svatko u sebi ima to nešto, samo je pitanje želi li to izbaciti, podijeliti sa svijetom. Fale mi svi moji kreativci, no s njima priča nikad ne završava, otvaraju se samo nova poglavlja.
Termin najkreativnija generacija zaista je laskava titula koju ste sadašnjoj generaciji nadjenuli. I ranije je bilo zaista prekrasnih krativaca kao što su Maura Batarilović, Dorotea Cerin, Ante Funtak, Rea Brozolo, Stella Miloš, Ivan Karlić, Ivan Pelić, Angelo Lešić, Elizabeta Adembegović,Toni Krančić…mogu tako u nedogled. I oni su glumili, snimali i montirali, pisali. Neki od njih danas studiraju montažu, neki politiku, neki kulturologiju, neki logopediju, neki čak i hrvatski jezik. Veoma sam ponosna ako sam im upravo ja pomogla u životu pronaći pravi put.
• Jeste li ponosni na sve što ste postigli s vašom dramskom grupom?
A fotografi, a novinari, a literati, a filmaši…ponosna sam što su mi svi oni poklonili vrijeme. To je najljepši dar, puno smijeha i lijepih trenutaka. Naša je škola tri puta bila na državnoj smotri Lidrano u zadnjih pet godina s dvije različite generacije, svake godine naši filmaši sudjeluju na festivalima i smotrama, literarni radovi naših učenika izlaze u poznatim književnim časopisima, fotografi sudjeluju na kreativnim stvaralačkim vikendima i natječajima.
Što je za vas sreća u životu?
Meni uvijek nedostaje vremena. Sreća bi bila imati ga na pretek. Sreća je i iskren osmijeh i zagrljaj!
Što vam izmamljuje osmjeh na lice?
Carlo Janko – moj pas!

FullSizeRender
Pripremile: Martina Tarandek i Monika Damijan