INTERVJU – PROFESORICA TARITA ŠTOKOVAC

Vidjele smo da sa zanimanjem pratite intervjue koje za vas pripremamo te smo, potaknute dobrim odazivom, punom parom krenule u akciju. Na tapetu se ovog puta našla naša draga profesorica Tarita Štokovac.

1. Kakav vam je ljubavni život?
Moj je 🙂
2. Volite li putovati? Gdje biste najradije otputovali?
Volim, a otišla bih na sva mjesta gdje priroda oduzima dah.

185778_379856602111349_2093921233_n
3. Koliko pravih dugogodišnjih prijatelja imate?
Imam nekoliko prijateljica s kojima sam provela djetinjstvo ili dijelila školske klupe i s kojima se još uvijek družim, ali osobno ne bih riječi „dugogodišnje“ i „pravo“ nužno dovodila u vezu. Štoviše, rekla bih da me u mnogočemu bolje poznaju i „kuže“ neki koje sam upoznala usput, kasnije, ili čak nedavno.
4. Koje je vaše mišljenje o III.c?
Stvarno se pitam tko je smislio ovo pitanje?! 🙂 Volim III.c jer su u većini slučajeva upravo nalik ovom pitanju: igraju otkrivenih karata, jesu to što jesu. U tom šarenom mnoštvu zanimljivih ličnosti i karaktera mnogi, kako bi se reklo, „bubnu i ostanu živi“, a ja volim spontanost i neposrednost.
5. Koju vrstu glazbe slušate?
Volim, cijenim, poštujem i kupujem (po mom ukusu) dobru glazbu. Oduvijek sam bila sklona alternativnoj glazbi u kojoj i danas najviše uživam, ali ne postavljam si neka ograničenja po tom pitanju. Bitno mi je da je riječ o kvalitetnoj glazbi, da su tekstovi angažirani, da stvar ima neku priču ili smisao.
6. Volite li pjevati?
To već i vrapci na granama znaju 🙂

IMG_5104

Mama Ančica, sestra Odisea i ja…i torta koju je ispekla nona. Mislim da vam je jasno koja sam ja…ali evo, da ne bude zabune…lijevo!

7. Koji su učenici naše škole po vašem mišljenju najinteresantniji?
Oni koji imaju kriterij i mjeru, koji postavljaju pitanja, koji stoje iza svojih riječi, koji pozdravljaju na hodniku i mašu na ulici, koji si ne razbijaju glavu tuđim mišljenjem i nametnutim računicama, koji žele više, koji nisu uvijek kritički nastrojeni, koji vode fair play, kojima nisu uvijek drugi krivi, koji u svemu i svima vide vedriju stranu, koji su spremni pomoći, koji te zovu „učiteljice“, koji ti pokazuju fotke svojih ljubimaca, koji te ne ostave na cjedilu, koji znaju podijeliti i oprostiti, koji te iznenade pjesmom kad najmanje to očekuješ, koji plešu, glume, pišu, pjevaju, računaju, sviraju, čitaju, crtaju, analiziraju, snimaju, stvaraju, koji imaju neku strast, koji vrte, prevrću, sudjeluju, rade, žele, vole.
8. Izlazite li često?
Čaš me ima, čas me nema. Nema pravila.
9. Što najviše volite fotografirati?
Prirodu. Neke prizore i detalje koji su uvijek povezani s mojim raspoloženjem i iza kojih se uvijek krije neka priča.
10. Kako vam se zove pas?
Luki.

12036613_902242369872767_4757152248434662961_n
11. Koji je bio najstresniji događaj koji ste doživjeli na radnom mjestu?
Uvijek je pomalo stresno, ali do najstresnijeg još uvijek nisam došla 🙂 Nadam se da će tako i ostati.
12. Što volite raditi kada ste tužni?
Slušam glazbu, igram se s psom čije me mahanje repom vrlo često oraspoloži, radom pokušavam zavarati tugu, provozam se…ili napišem pjesmu.

164292_432332070197135_603148611_n

13. Kakve filmove volite gledati?
U prošlosti sam puno više gledala filmove, sada si zbog količine obaveza taj luksuz rijetko mogu priuštiti. Ne volim komedije, SF i horor filmove, a sve ostalo dolazi u obzir pod uvjetom da je riječ o kvalitetnoj glumi, režiji, scenariju…a veliki sam ljubitelj i dokumentarnih filmova.
14. Kakve knjige volite čitati?
Čitam svašta: poeziju i prozu, razne časopise, stručnu literaturu, eseje…zanima me lingvistika, teorija komunikacije, psihologija, u posljednje vrijeme povijest, redovito kupujem i National Geographic, volim putopise…a ma svašta!
15. Imate li kakav hobi?
Mnogi kažu da čovjek u hobijima uživa, a posao odrađuje. Ja ne razlikujem posao od hobija i u sve što radim maksimalno se uživim…bilo da pripremam materijale za nastavu, pjevam, fotografiram, pišem…čas mi je nešto hobi, pa mi se rodi ideja za posao, pa jedna ideja vuče drugu, pa pronađem novi hobi…i tako u krug.
16. O kojem ste poslu maštali u djetinjstvu?
Ne sjećam se da sam ikada nešto poželjela, možda zato što me je svašta zanimalo. I danas je tako…i još uvijek smatram da je to otvoreno pitanje.

IMG_5113
17. Zašto ste odabrali baš talijanski jezik?
Bila sam na sto muka. Što odabrati? Kojim putem krenuti? Šuma mogućnosti, a ja bez kompasa. Talijanski je pružao neku utješnu sigurnost, a hrvatski se činio kao logičan odabir s obzirom na moju sklonost prema pisanoj riječi. Četverogodišnja šetnja šumom bila je ugodna, krajolik koji me dočekao na cilju jednako tako…no često se pitam je li smjer kretanja bio onaj pravi.
18. Ima li vaše ime neko značenje?
Mama je (ne pitajte kako) znala da će imati dvije djevojčice. Pročitavši novinski članak naslovljen Odiseja malog mačića, pomislila je kako rođenje prvog djeteta za nju predstavlja upravo to: avanturu, put u nepoznato. Mojoj sestri, koja nas je nažalost napustila i koja je uistinu bila naša najljepša avantura, dala je ime Odisea. Kada je trebalo odabrati ime za drugu djevojčicu, mama je štafetu predala tati. A tata je bio zaljubljenik u filmove i volio je, između ostaloga, i Marlona Branda, američkog glumca čija se žena (jedna od) zvala Tarita. Tata je u mladosti puno putovao, plovio na brodu, a privlačila su ga egzotična mjesta i daleke destinacije. A Tarita je bila Tahićanka. I eto…sve se poklopilo. Volim svoje ime i ponosno ga nosim jer znam da je netko u njegov odabir utkao puno ljubavi i pažnje i prije nego sam došla na svijet.

Marlon Brando i Tarita Teriipaia

19. Gdje se šišate?
Dugi niz godina vjerna sam Gabrijeli iz frizerskog salona Moon koja nije samo moja frizerka, već i prijateljica i osoba čijem se predanom radu i entuzijazmu uvijek nanovo divim.
20. Koliko često idete u shopping?
Često.
21. Kako to da ste se odlučili na kratku frizuru?
Gotovo su sve prekretnice i životne faze kod mene bile popraćene promjenom frizure ili boje kose. Svašta sam isprobala…ali kratka kosa je uvijek bila kao povratak kući nakon dugog putovanja. To sam ja.

IMG_5109

Tata Luciano, sestra Odisea i ja. Ako uopće postoji dvojba, okrugla glava desno!

22. Najdraže jelo?
Ima ih više….uglavnom, mamini specijaliteti od povrća i tatine riblje delicije.
23. S kojim kolegom/kolegicom se najbolje slažete?
A jeste znatiželjni! 🙂 S Valentinom mogu spontano i iskreno i ne moram se zamarati vaganjem riječi. S Mikaelom se znam do suza nasmijati i brzo se oko svega dogovorimo. Vesna je draga prijateljica iz školskih klupa, uvijek vedra i pozitivna. S Dezi znam voditi vrlo zanimljive razgovore o raznim temama. S Natašom se kužim na pogled. S Antoniom su uvijek čisti računi.
24. Koji vam je najdraži dućan?
Ne ide to kod mene tako. Kupujem svugdje, rijetko si zacrtam nešto, a vrlo često kupujem i u hodu. Uvijek prošvrljam i kroz muški odjel, kupi ću i na štandu ako mi nešto upadne u oko, u second hand-u, nisam opterećena. Kupit ću i skuplje, ali obožavam proći jeftino. Bitno mi je da mi taj komad odjeće legne.
25. Jeste li ikad bili na popravnom?
Jesam. U drugom srednjem. Latinski. Bez prigovora, zasluženo. Učila nisam, kazna me sustigla. Ispravila u prvom roku. Sama sebi rekla: nikad više! Tako je i bilo. Na faksu mi je latinski bio jedan od najdražih predmeta!
26. Koje serije gledate?
U zadnje vrijeme ne gledam baš TV, ali vjerojatno one koje gledate i vi 🙂

Pripremile: Martina Tarandek i Monika Damijan