INTERVJU – PROFESORICA VALENTINA ŠTEFANIĆ LAKOŠELJAC

Zašto ste odabrali studij hrvatskog i talijanskog jezika?
Od malih sam nogu voljela strane jezike pa je to valjda bio logičan izbor, iako nisam bila sigurna koje jezike odabrati.

unnamed-2
Koji su fakulteti još dolazili u obzir?
Bilo je mnogo razmišljanja i premišljanja prije konačne odluke pa su tako u uži krug ušli i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.
Koji vam je najdraži pisac? Imate li omiljenu knjigu?
Nemam najdražeg pisca, ni knjigu. Ovisno o životnoj situaciji u kojoj se nalazim, mijenjaju se i pisci i knjige koje me nadahnjuju, recimo to tako. Trenutno se privikavam na najljepšu i najzahtjevniju ulogu majke pa me najviše inspirira takva vrsta literature, a autorica koju bih trenutno izdvojila je Margot Sunderland. Volim djela s kojima se mogu poistovjetiti pa mi se zna dogoditi da istovremeno čitam knjige različitih žanrova, ovisno o trenutnom raspoloženju.

unnamed-3
Koji je vaš najveći strah ?
Bliski susret s gmazovima.
Kakvu glazbu volite slušati?
Volim glazbu koja pobuđuje osjećaje i koja me opušta, neovisno o žanru kojem pripada.


Jeste li ostvarili svoje životne ciljeve?
Ostvarila sam neke od najvažnijih ciljeva, ali nisam sve i ne bih ni voljela da jesam. Čim ostvarim zacrtani cilj, razmišljam o novom jer inače ne bi imalo smisla postojati. Svaki novi cilj predstavlja ujedno i izazov, a oni čine svakodnevicu zanimljivijom i motiviraju nas da pomičemo vlastite granice.
Postoji li neki citat koji vas najbolje opisuje?
Ima ih više, ali bih radije izdvojila citat kojim se povodim i po kojem nastojim živjeti, a to je: „Daj svakom danu priliku da bude najljepši u tvom životu.“ (Mark Twain). Nekako mi se čini da nas užurbani način života sve više udaljava te prisiljava na poštivanje nekakvih rokova i neprestano planiranje, da na kraju zaboravimo živjeti. Veselim se svakom novom danu i pokušavam uživati u sadašnjosti, veseleći se budućnosti i svemu što donosi.
Što biste prvo učinili da se možete vratiti u djetinjstvo?
Na spomen djetinjstva, sjetim se svog nona koji je tada imao ključnu ulogu u mom životu. Da se mogu vratiti u to razdoblje, čvrsto bih ga zagrlila i uživala u tom osjećaju bezbrižnosti i sigurnosti.

unnamed-1
Gdje se vidite za 15 godina?
Vidim se u sretnom braku, ponosna na svoju djecu i posao kojim se bavim.
Što biste preporučili današnjoj mladeži?
Mladima bih preporučila da uživaju u sadašnjosti i ne žure odrasti te da svaku prepreku u životu dožive kao izazov iz kojeg će izaći bogatiji za jedno iskustvo. Ponašajte se prema drugima onako kako biste voljeli da se ostali ponašaju prema vama. Budite svoji, živite prema vlastitim uvjerenjima i ne dopustite da vas itko pokoleba. Vjerujte u sebe i svoje snove jer se snovi ostvaruju!

unnamed
Što je za vas sreća?
Sreća je pronaći unutarnji mir. Sreća je u malim stvarima: zagrljaju ili osmijehu voljene osobe, lijepoj riječi ili pogledu. Sreća je jutarnja kava, sunčan dan, neočekivan susret… Ponekad smo toliko usredotočeni na pronalazak sreće da zaboravimo da je ona, u biti, nadohvat ruke, samo joj se trebamo prepustiti i osvrnuti se oko sebe širom otvorenih očiju.
Na koje biste mjesto željeli otputovati?
Trenutno bih voljela otputovati u Budvu.
Volite li gledati animirane crtiće? Koji vam je najdraži?
Volim animirane crtiće, ali ih stvarno nisam odavno gledala. U tinejđerskim sam danima bila veliki obožavatelj manga crtića, kao što su „Lady Oscar“ i „Sailor Moon“, a trenutno sam prisilni fan „Mickey Mouse Clubhousea“ jer ga moj sin obožava pa je to jedino što se kod nas smije gledati.

skeniranje_20170226-2
Vjerujete li u to da ljubav ide kroz želudac?
Kuhanje je svojevrsna umjetnost i svako jelo ispadne bolje ako se radi s ljubavlju tako da smatram da se i hranom može iskazati vlastita privrženost. Ne mora to biti neko zahtjevno jelo. Bitna je namjera koja se jelom iskazuje i vjerujem da nema osobe koja se tome ne bi obradovala, pa bio to i najobičniji sendvič.
Imate li kućnog ljubimca?
Imamo dvogodišnjeg psa, Bellu.
Bavite li se sportom?
Nekada sam igrala nogomet, pa sam se dugo vremena bavila odbojkom, a sada se bavim kombinacijom step aerobica, latino plesa i pilatesa. Ne mogu reći da sam sportski tip, ali se bolje osjećam kada nešto treniram.

kilolo

Pripremile: Martina Tarandek i Monika Damijan