Intervju – Sarajevska zima Marina Zelića

1.Marine, tvoj film Nescio postigao je iznimne uspjehe, pa je tako stigao i na međunarodni sarajevski festival. Reci nam o kakvom je festivalu riječ, zbog čega si se prijavio i tko je sve sudjelovao?
Sarajevska zima je međunarodni festival koji je nastao 1984. godine i uključuje različite umjetnosti (vizualna umjetnost, film i video, muzika, teatar, književnost, slikarstvo). Prijavio sam se jer mi je Smotra hrvatskog školskog filma u Velikoj Gorici ostala u lijepom sjećanju pa sam se htio iskušati još negdje. U video sekciji svoje su radove prezentirali sudionici svih generacija, a ja sam bio najmlađi među njima.

MZ1MZ5

2. Koliko si dana proveo u Sarajevu, koje dojmove možeš podijeliti s nama u okviru onoga što si vidio i u čemu si sudjelovao?
U Sarajevu sam proveo tri dana, od 12. do 14. ožujka, a cijeli festival je trajao od 7. veljače do 21. ožujka. Sarajevo (Jeruzalem Balkana) je glavni i najveći grad BiH sa svojom dugom i bogatom poviješću vjerske i kulturne raznolikosti, po čemu je i poznat. Najviše sam obišao stari grad Baščaršiju koja je nastala za vrijeme osmanlijske vladavine i meni je to najljepši dio Sarajeva. Za vrijeme svog boravka tamo, sudjelovao sam sa svojim radom u projekciji video umjetnosti koja je održana u Muzeju suvremene umjetnosti ”Ars Aevi”.

MZ8

MZ63. Za one koji ga još nisu imali prilike vidjeti, ukratko nam objasni glavnu ideju tvog eksperimentalnog filma?
Film je nastao na temelju ambijentalne glazbene podloge “Conversations”, britanskog producenta elektronske glazbe Jamesa Clementsa, poznatog kao ASC. Nasumično snimljeni kadrovi svakodnevice ritmički sam montirao unutar glazbene kompozicije. Iz tog je eksperimenta proizašao sumoran, atmosferičan, sanjiv i zagonetan film, čemu odgovara i sam naslov djela “Nescio” (lat. ne znam).
4. S filmom si također sudjelovao na Smotri hrvatskog školskog filma 2015. godine. Jesi li očekivao da će tvoj film postići brojne uspjehe?
Za smotru sam se nadao da ću upasti, ali za Sarajevsku zimu sam se iznenadio pozivnicom.

MZ2
5.Kakvi su ti planovi za daljnje filmsko stvaralaštvo? Misliš li se u životu baviti ovim oblikom stvaralaštva, ili će ti to ostati hobi?
Mislim i dalje snimati, ali više kao hobi.

Napisala: Nina Turina