IZA KULISA IDEJE GODINE – INTERVJU S ČLANOVIMA POBJEDNIČKOG “Gortan Tech” TIMA

Učenici trećeg razreda ekonomskog smjera Maria Djerdjaj, Eva Šimec i Denis Cvijanović, pod vodstvom mentorice Dolores Mihelić Malbašić, pobijedili su na natječaju “Ideja godine“ i tako osvojili studijsko putovanje! O kakvoj je ideji riječ, kako su tekle pripreme i kakva su znanja i vještine razvili sudjelovanjem u projektu, otkrili su nam sami učenici i njihova mentorica u intervjuu kojeg donosimo u nastavku.

1. Što je to natječaj „Ideja godine“?
Prvi natječaj održan je prije četiri godine. To je prvo i jedino hrvatsko business plan natjecanje punog naziva „novim tehnologijama do poslovnog uspjeha“. Organizira ga portal Srednja.hr u suradnji sa Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus, te od ove godine i prijateljima projekta Croteam I Rimac Automobili. Na natjecanje se prijavljuju srednjoškolci s poslovnom idejom temeljenoj na postojećoj ili inovativnoj tehnologiji. Ideja se mora prikazati kroz poslovni plan koji obuhvaća sve aspekte ideje: od detaljnog opisa samog koncepta ideje, troškova otvaranja tvrtke i zapošljavanja potrebnih radnika, proizvodnje proizvoda ili pružanja usluga, marketinških i drugih aktivnosti. Na kraju, timovi moraju prikazati da je ideja inovativna, da još ne postoji na tržištu i da je isplativa. Najviše bodova donosi najcjelovitiji poslovni plan. 10 najboljih putuju u Zagreb na finalno predstavljanje ideje koje se dodatno boduje i zbraja sa bodovima poslovnog plana.

20160331_124643

2. Zašto sudjelujete na tom natjecanju?
Kao profesorica ekonomske grupe predmeta razumijem koliko je teško učenicima predočiti ekonomske modele i kretanja u gospodarstvu jer im nedostaje životno iskustvo. Svojevremeno sam i sama bila učenica ekonomskog usmjerenja naše srednje škole i sjećam se da mi je najveći problem bio povezati sve te predmete u jednu logičnu cjelinu. Ovaj natječaj pruža priliku okusiti poslovno okruženje van zacrtanog nastavnog plana i programa. Učenici imaju priliku detaljno razraditi vlastitu poslovnu ideju i suočiti se s realnim problemima na koje će naići u budućim poslovnim vodama. Dobar poslovni plan je od presudne važnosti. Nije dovoljno imati dobru ideju, već ju je potrebno dobro osmisliti, analizirati i financijski opravdati.

Nervoza, strah, sumnja u to hoćemo li uspjet ili ne, ali i velika sreća i uzbuđenje. To su osjećaji koji su se u meni prožimali. Srce mi je htjelo iskočiti, a kada su izgovorili naša imena, smiješak je pao na lice. Od tada, kao da je sve stalo i nisam više znala ni gdje sam ni što radim. Dojmovi se još nisu slegli i još uvijek ne mogu vjerovati da smo pobijedili. Iako mi je sve u magli, odlično smo se proveli, lijepo zabavili, upoznali puno novih ljudi i načina kako uspjeti. Ovo će mi iskustvo zauvijek ostati u sjećanju i preporučila bih svima da se pokrenu i da naprave nešto za sebe, tj. za zajednicu, jer nitko nam ništa neće pokloniti, već se sami moramo potruditi da nešto postignemo u životu! – Eva Šimec

3. Kako ste došli na ideju?
U ovoj je školskoj godini nekoliko naših poznanika poginulo u prometnim nesrećama. Razmišljali smo o prizorima i načinu postupanja u tim slučajevima i zaključili da su svi sudionici pod velikim stresom te da je vrlo teško racionalno razmišljati i postupati. Zaključili smo da aplikacija na našem mobitelu može vrlo brzo uputiti poziv u pomoć na 112. Razmišljali smo kako bi se uz taj poziv mogao uputiti i video s mjesta nesreće kako bi službama odmah bilo jasno o čemu se radi.

Sudjelovanjem u natječaju Ideja Godine doživjeli smo jedno sasvim novo iskustvo koje se u školskim klupama ne može steći. Najviše mi se svidjela organizacija ovogodišnje Ideje. Bili smo smješteni u vrlo neobičnom hostelu i drugi dan posjetili CroTeam gdje smo imali priliku vidjeti kako nastaju svjetski popularne računalne igre i poznate Rimac automobile. Sve u svemu zabavili smo se, upoznali nove ljude i puno toga naučili. – Maria Djerdjaj

4. Opišite nam u kratko o čemu se radi – način funkcioniranja.
Road Aid Black Box ili RABB je sustav koji se sastoji od:
• Pametnog telefona
• Mobilne aplikacije
• Nosača mobitela s crnom kutijom
• Aplikacije za DUZS

Nosač se vrlo jednostavno pričvršćuje na vjetrobransko staklo automobila i na njega postavi mobitel. Aplikacija se odmah pokreće i počinje snimati cestu odnosno putovanje. U trenutku nailaska na prometnu nesreću, jednostavnim dodirom zaslona i potvrdom, upućuje se DUZS zadnjih 30 sek (5fps) snimke, točna GPS lokacija i podaci o osobi koja je uputila poziv. Na taj način prizor je vidljiv i DUZS može odmah uputiti potrebnu pomoć unesrećenima.

Ukoliko sletimo s ceste, nitko nas nije vidio i u nesvijesti smo, poziv će se automatski uputiti jer sustav prepoznaje slijetanje i otvaranje zračnih jastuka. Na taj način pomoć će se svejedno odmah uputiti. Mnogi su poginuli zato što ih nitko nije primijetio pa je pomoć stigla prekasno.

Ako se pri slijetanju mobitel razbije, nosač će pokrenuti wireless područje s pozivom u pomoć kojeg će očitati svaki smatrphone u blizini ili policijsko vozilo, proslijediti besplatan poziv na 112 i lokaciju te odmah osigurati pomoć od strane osoba koje su primile wireless poruku.

Osim toga, predvidjeli smo i kupnju dodatne kamere koja će snimati 360˚ kako bi se okolnosti prometne nesreće u potpunosti rasvijetlile. Ukoliko nosač pustimo u automobilu, moguće ga je postaviti u GUARD MODE kao osiguranje od krađe. Oko vozila stvorit će ograničeno senzorno polje koje će pokrenuti snimanje internom kamerom ukoliko dođe do njegovog prekida. Kamera će snimati i snimke uputiti odmah vlasniku vozila na mobitel. Dok lopov dođe do interne kamere ili RABB nosača i uništi ih, snimke su već pohranjene i proslijeđene MUP-u.

Ukoliko ste korisnik sustava i krećete se cestom koja je zatvorena zbog prometne nesreće, prije nego zapnete u koloni, dobit ćete pravovremenu poruku da je cesta zatvorena i na vrijeme ćete odabrati alternativni put. Time se smanjuju gužve na prometnicama, pogotovo u ljetnim mjesecima kada našim cestama putuju turisti koji se ne mogu snaći i stvaraju dodatne kolone.

Za DUZS i policiju sustav bi bio besplatan i financirao bi se iz prodaje nosača tako da bi vozači kupnjom nosača financirali pomoć koja će im spašavati živote.

20160331_1629345. Što ste s tim projektom dobili?
Dobili smo iskustvo koje je vrlo teško steći u školskim klupama. Zahvaljujući Ideji godine stekli smo detaljan uvid u sadržaj poslovnog plana i način na koji nastaje. U početku je naša ideja bila zapisana samo na ploči u razredu i mislili smo da smo je u potpunosti razradili, ali smo vremenom uvidjeli da se ideja stalno razvija i nadopunjavali smo je dan za danom. Počeli smo pisati poslovni plan prema poslovnim planovima iz prijašnjih godina koji su osvojili treće mjesto 2014. godine i drugo mjesto 2015. godine .

Osim toga, nakon samog natjecanja družili smo se s ostalim timovima iz cijele Hrvatske u vrlo neobičnom hostelu u kojem smo bili smješteni. Drugi dan posjetili smo dvije vrlo uspješne tehnološke tvrtke: Croteam koja se bavi razvojem kompjuterskih igrica i Rimac automobili.

0716. Tko je osmislio logo?
Dok smo mi radili na ideji, profesorica je oblikovala nekoliko verzija loga. Naš se izbor nije poklapao s njenim, ali pošto smo bili 3:1 prošao je naš izbor i baš je super.

7. Što vam je bilo najteže razraditi?
Sve teorijske dijelove poslovnog plana učimo u okviru nastave na našim stručnim predmetima tako da je to bila kombinacija već stečenih znanja i nekih novih elemenata. Najteže nam je bilo oblikovanje financijskog dijela poslovnog plana. Teško nam je predvidjeti najam poslovnog prostora ili cijenu proizvodne linije. Na internetu nema takvih cijena, već se formiraju prema narudžbama tako da nam je to bilo zaista teško odrediti. Osim toga, koncept proizvode je okvirni prikaz. Mi nismo inženjeri koji ga možemo projektirati pa nam je teško i odrediti koje su nam sirovine i sklopovi potrebni, a još više njihova cijena.

ploča8. Koji su vam planovi za budućnost?
Organizatori natjecanja su ponudili pomoć u daljnjoj detaljnijoj razradi projekta tako da ćemo i dalje razvijati samu ideju i tko zna… možda je i realiziramo u suradnji s nekim investitorom. Ideja je u postupku patentiranja.