KAKO SAM OTVORILA VRATA PROŠLOSTI

 

Totalno drukčiji od drugih

Godine 1965. osnovan je bend pomalo čudnog karaktera. Školovani bubnjar John Densmore, gitarist Robby Krieger, Ray Manzarek na klavijaturama te Jim Morrison kao frontman benda. Morrison, kao veliki zaljubljenik u književnost, dobio je inspiraciju za ime benda čitajući djela svojih idola. Izvukao je naziv The Doors iz naziva knjige Aldousa Huxleya „The doors of perception“(„Vrata percepcije“) koja je nastala kao referenca na citat Williama Blakea: „If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite.“ (Kad bi vrata percepcije bila očišćena, sve bi se čovjeku prikazalo onakvo kakvo zapravo i jest, beskrajno.)

thedoors-624-1386077789

Iako svaki dobar bend ima bas gitaru, oni su bili posebni jer su nedostatak bas gitare kompenzirali klavijaturama. Njihova mješavina bluesa, rocka i popa rezultirala je psihodeličnim zvukom po kojem su se izdvajali od ostatka tadašnjih bendova. Uzori su im bili Beatlesi i Rolling Stonesi, a otkrili su i Janis Joplin za koju nisu ni sanjali da bi glazbenoj sceni mogla značiti ono što danas znači. Sve su to glazbenici koji su s vremenom postali ikone dobre „oldschool“ glazbe.

 Putevima Mjeseca

Manzarek i Morrison upoznali su se kao studenti, a na Manzarekovo nagovaranje, Morrison mu je otpjevao svoju pjesmu „Moonlight Drive”. Oduševljen njegovom izvedbom, Manzarek je došao na ideju da osnuju bend koji je ubrzo počeo nizati hitove, albume i singlove, pokorivši sve ljestvice slušanosti. „L.A. Woman“, „Soft Parade“, „The Doors“, „Morrison Hotel“, samo su neki od albuma koji su im priskrbili svjetsku slavu.

the-doors-hard-rock-cafe

 Um nastanjen dušama

Morrison je bio strastveni obožavatelj književnosti, čitao je više od svojih vršnjaka, a odlično je to znao iskoristiti pišući pjesme za bend. Pored njega, stihove je stvarao i gitarist Krieger pa su tako nastali hitovi Light My Fire,Love Her Madly, Love Me Two Times…

Smatram da se Morrisona nije shvaćalo u potpunosti. Vjerovao je da je u njega ušao duh mrtvog Indijanca kad je imao samo četiri godine, a to mu je pomoglo u stvaranju vrhunske i dubokoumne poezije. Njegovo je djetinjstvo naime obilježio događaj koji je na njega ostavio duboki trag. Pri prolasku automobilom kroz indijanski rezervat njegova je obitelj naletjela na prometnu nesreću. Promatrajući dva unesrećena Indijanca kako okrvavljena leže na tlu, Morrison je osjetio kako duše mrtvih Indijanaca ulaze u njega. To je iskustvo izrazio u pjesmi Peace Frog. Živio je u svojim uvjerenjima koje su rijetki shvaćali, ali zbog kojih ga je šira javnost pratila sa zanimanjem.

 jimmorrison_2999520b

Slave preko glave

Ubrzo nakon uspona Doorsa, mediji su proglasili Morrisona seks ikonom tog doba. Ja se u potpunosti slažem s njima. Meni je osobno Morrison najzgodnija poznata ličnost koja je ikad postojala. Iako je uživao u svakom trenutku svoje popularnosti, Morrison je prvenstveno htio da ga se cijeni kao književnika, kao pjesnika.

Nakon par godina slave, odlučio se nakratko povući iz SAD-a kako bi se posvetio pisanju, ali uspostavilo se da je nakratko, nažalost, postalo zauvijek. Boravio je u Parizu sa svojom djevojkom Pamelom gdje je stvarao i snimao svoju poeziju. Zauvijek nas je napustio 3.srpnja 1971. predoziravši se heroinom, a njegova djela iz tog razdoblja objavljena su nakon njegove smrti. Vodio je život rock legende uživajući svakodnevno u alkoholu, a nerijetko i u težim opijatima. Bend je djelovao do same Morrisonove smrti.

db90682c199b43691fad08270072cd4a

Ljubav na prvi akord

Iskreno, ni sama ne znam kako sam saznala za njih, bit će da sam to pokupila iz društva. Zaljubila sam se odmah i ubrzo su postali moj najdraži bend. Naprosto ih obožavam! Ljudi mi znaju reći da živim u prošlom stoljeću, a ja bih dala sve da je tako. Kada mi netko to kaže, ja odmah maštam o prvim redovima na koncertu, maštam o euforiji prije Morrisonovog izlaska na pozornicu, maštam…

8122015

 

Napisala: Antonela Cerovac