KRALJICA PSIHODELIČNOG SOULA

Očito je da su šezdesete godine prošloga stoljeća rađale vrhunske glazbene talente. Tako je iz njih iznikla i Janis Joplin, američka kantautorica koja je odrasla u Teksasu i koja je svoju karijeru započela kao vodeća pjevačica benda Big Brother and the Holding Company. Zaljubivši se u blues, 1962. snimila je svoju prvu pjesmu What Good Can Drinkin’ Do.

jjbbathc

Oduvijek je osjećala da ne pripada sredini u kojoj je živjela. Često je tijekom odrastanja bila zadirkivana i nazivana čudakom, a imala je samo drugačiji pogled na svijet. Napustila je Teksas i pratila ceste koje vode do San Francisca gdje je počela graditi svoju karijeru i snimati singlove. Tako su 1964. godine nastala glazbena djela poput Trouble In Mind, Kansas City Blues, Nobody Knows You When You’re Down And Out, … , koja su kasnije sabrana u album The Typewriter Tape.  U to doba, pala je i pod utjecaj droge, stekavši tako reputaciju “speed freak-a”, a katkad je uzimala i heroin te ostale psihoaktivne droge. Janis je, pored toga, i s alkoholom bila na “ti”, posebice s američkim likerom “Southern Comfort”.

jj

Shvativši da je takav životni stil uništava i vodi u propast, odlučila je vratiti se u rodni Teksas gdje se u potpunosti odriče droge i alkohola te se zaručuje s poslovnim čovjekom koji je njezinu ruku i blagoslov zatražio preko njezina oca. Odlučila se vratiti u San Francisco…

1966. godine postala je članica i vodeći vokal gore navedenog benda Big Brothers And The Holding Company. Neposredno prije uključivanja u bend 1965. godine snimila je sedam pjesama koje su rezultirale albumom This Is Janis Joplin 1965. Dvije godine kasnije bend se probija na tržište svojim debitantskim albumom „Big Brother And The Holding Company“ te nedugo nakon toga nastupaju na Montereny Pop Festivalu. Album donosi singlove poput Down On Me, Bye Bye Baby, Coo Coo. Bend aktivno djeluje do 1968. godine, a nakon njegova raspada Janis kreće u samostalne vode.

Solo karijeru obilježila je pojavljivanjem na Woodstocku, borbom s ovisnošću, hipijevskim ispadima te karakterističnom osobnošću. Singlovi koji su joj obilježili karijeru jesu Piece of My Hear, Me and Bobby McGee, To Love Somebody, Little Girl Blue te mnogu drugi koji su osvojili svijet glazbe. Živjela je život rock zvijezde, a predoziranje heroinom u kombinaciji s alkoholom rezultiralo je smrću  4. listopada 1970. godine.  Imala je samo 27 godina.

Napisala: Antonela Cerovac