Live Aid – najveći i najimpresivniji dobrotvorni koncert u rock povijesti

S obzirom na to da su blagdani pred vratima, učinilo mi se prigodnim da se prisjetimo glazbenog događaja koji je ujedinio svijet s namjerom da se pomogne onima koji žive u uvjetima siromaštva i nestašice hrane. Desilo se to prije trideset godina, baš negdje u ovo vrijeme, pred Božić.

Sve je započelo s Band Aidom, supergrupom britanskih i irskih glazbenika, osnovanom u dobrotvorne svrhe pred Božić 1984 godine. Ideja je potekla od Boba Geldofa, nakon što je na TV-u vidio potresnu BBC-evu reportažu iz Etiopije o nezapamćenoj suši 1983. i 1984., kojom je bilo pogođeno oko osam milijuna ljudi, a milijun ih je umrlo. Bob Geldof (tadašnji frontman benda The Boomtown Rats) znao je da nešto mora učiniti kao bi pomogao tom napaćenom narodu. Uz pomoć Midgea Urea iz Ultravoxa, odlučio je snimiti humanitarni singl čiji bi cjelokupan prihod od prodaje bio namijenjen gladnima u Etiopiji. Zajedno s kolegama i kolegicama iz glazbenog svijeta, snimili su pjesmu „Do They Know It’s Christmas?“ (Znaju li oni da je Božić?) koja je slušanošću i prodajom nadmašila sva očekivanja (izvornu verziju producirao je Trevor Horn). Pjesma je postala broj jedan i u SAD-u te je američke glazbenike potaknula na sličan projekt. Na inicijativu Harryja Belafontea uskoro je all-star band snimio pjesmu „We Are The World“ (Mi smo svijet). Pjesma je pod naslovom „USA For Africa“ objavljena 7. ožujka 1985., a singl je prikupio 44 milijuna dolara.

Bob Geldof

 

Supergrupa Band Aid u narednim je godinama još tri puta nastupila, uvijek sastavljena od ponajboljih glazbenika. Izvode uvijek istu božićnu pjesmu, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Midge Ure je jednom izjavio: “Svaka generacija treba imati svoju verziju pjesme.”

Band+Aid+Do+They+Know+Its+Christmas+547971

Potaknut uspjehom pjesme, a potresen činjenicom što kriza u Etiopiji nije jenjavala već je, štoviše, glađu bilo pogođeno i stanovništvo susjednog Sudana, Geldof je predložio da se organizira Live Aid, humanitarni koncert čiji je cilj bio prikupiti još novaca i povećati globalnu svijest o tragičnoj sudbini brojnih stanovnika Afrike. Na Geldofov poziv odazvale su se gotovo sve tadašnje najveće rock zvijezde, kao i brojni producenti, snimatelji, sponzori, televizijske kuće itd.

image (9)

Koncert je održan 13. srpnja 1985. i možemo reći da je nalikovao na sjajni globalni jukebox. Live Aid se istovremeno održao na dvije glavne lokacije: na Wembley Stadionu u Londonu (oko 72.000 posjetitelja) i na John F. Kennedy Stadionu u Philadelphiji (oko 90.000 posjetitelja). Drugi gradovi, koji su se uključilo preko satelita, bili su Sydney i Moskva, a projektu su se priključile i brojne zvijezde koje nisu mogle nastupiti uživo, ali su za tu prigodu pripremile video izvedbe.

Live Aid je zabilježen kao najveći dobrotvorni rock događaj u povijesti te je bez sumnje okarakterizirao osamdesete godine 20. stoljeća. Ni jedan rock koncert do tada nije okupio u jednom danu toliki broj glazbenih legendi i zvijezda. No moramo reći i to da su neki glazbenici odbili sudjelovati u projektu, kao na primjer: Tears for Fears, Julian Lennon i Cat Stevens (Yusuf Islam).

Koncert je bio medijski popraćeni putem satelita, pa možemo reći da je to bio i najveći TV Show svih vremena. Procjenjuje se da je oko dvije i pol milijarde slušatelja u stotinu zemalja gledalo putem TV-a ili slušalo preko radija Live Aid uživo.

Koncert je počeo u 12:00 sati (GMT) u Wembleyu, a na JFK stadionu u 13:51 (8:51 GMT), a završio je u 22:00, odnosno na JFK u 04:05 (11:05 GMT); ukupno je trajao 16 sati.  Nezaboravan je trenutak kada je Phil Collins otpjevao svoj dio na Wembleyu, potom sjeo u helikopter do Heathrowa, a odande Concordeom otputovao u Ameriku gdje je samo devet sati nakon Wembleya nastupio i u Philadelphiji. Oduševljene posjetitelje na JFK-u pozdravio je riječima: “ Danas poslijepodne sam bio u Engleskoj! Svijet je čudo!” Najprije je nastupio samostalno, a potom sjeo za bubnjeve, prateći Erica Claptona i Led Zeppeline.

image (5)

Live Aid je doista bio ondašnje medijsko i tehnološko čudo. Koncert je bio najambiciozniji projekt međunarodnog satelitskog prijenosa ikad! Vrijedno je spomenuti i to kako glazbeni kritičari smatraju da je dvadesetominutni nastup grupe Queen i Freddyja Mercuryja prije trideset godina na Wembley stadionu, najbolji nastup uživo svih vremena.

image (10)

Live Aid bez sumnje je ispunio cilj. U humanitarne svrhe prikupljeno je oko 127 milijuna dolara ili oko 150 milijuna funta.

On je bio i ostao čudesan i nezaboravan događaj koji je zauvijek promijenio glazbenu industriju i humanitarne akcije. Ujedinio je čitav planet u humanitarne svrhe što do tog trenutka nije uspjelo nikome. U nastavku donosimo posis glazbenika koji sudjelovali na ovom nezaboravnom i neponovljivom koncertu!

Wembley Stadion, London:

Status Quo; Style Council; Boomtown Rats; Adam Ant; Ultravox; Nik Kershaw; Elvis Costello; Spandau Ballet; Sade; Sting (s Branford Marsalisom); Howard Jones; Paul Young; U2; Dire Straits; David Bowie (s Thomasom Dolbyem na klaviru); Queen (predstavljeni od komičara Mel Smith i Griff Rhys Jones); Bryan Ferry (s Davidom Gilmourom iz Pink Floyda); The Who; Elton John; Freddie Mercury & Brian May; Paul McCartney; Band Aid (vođen Bob Geldofom)

JFK Stadion, Philadelphiji (USA):

Bernard Watson; Joan Baez (predstavljena od Jacka Nicholsona); The Hooters; Billy Ocean; Black Sabbath; The Four Tops; Run-DMC; Rick Springfield; REO Speedwagon; Bryan Adams; The Beach Boys; Judas Priest; Crosby, Stills and Nash; Mick Jagger; Tina Turner; Bob Dylan; Keith Richards/Ron Wood; USA for Africa (predvođeni Lionel Richiem); Neil Young; Power Station; Thompson Twins; Eric Clapton; Phil Collins (nakon dolaska Concorda iz UK u SAD); Led Zeppelin s Phil Collinsom i Tony Thompsonom na bubnjevima; Crosby, Stills, Nash & Young; Duran Duran; Patti LaBelle; Hall & Oates (s G.E. Smithom/ Eddie Kendricksom / David Ruffinom; Tom Petty; Kenny Loggins; The Cars; The Pretenders; Santana; Madonna; Ashford and Simpson; George Thorogood and the Destroyers/Bo Diddley/Albert Collins; Simple Minds

Ostale lokacije i sudjelovanja:

INXS (izvedeno u Melburnu); Loudness (izvedeno u Japanu); Opus (izvedeno u Austriji); B.B. King (izvedeno u Los Angelesu); Yu Rock Mission (izvedeno u Beogradu); Autograph (izvedeno u Moskvi); Udo Lindenberg (izvedeno u Kelnu); Alison Moyet; Pat Metheny; Elton John (s Kiki Dee); Wham!; Teddy Pendergrass; Cliff Richard (uživo preko BBC)

Napisao: Martin Božić

Odgovori