Maturantica Lana Flanjak fotografijom „Golubovi mira“ sudjelovala na kolektivnoj izložbi u Gradskoj galeriji Fontikus

Svi koji su imali priliku upoznati Lanu znaju da je riječ o iznimno talentiranoj maturantici opće gimnazije koja je, osim što niže školske uspjehe, zaplovila i umjetničkim vodama u kojima se vrlo dobro snalazi.

00 ZNAK SIGNUM plakat 01M

Na nedavno održanoj kolektivnoj izložbi koja je nastala kao rezultat tematskog likovnog projekta u kojemu su brojni umjetnici na sebi svojstven način progovorili o temi „znaka“, svojim se radom predstavila i naša Lana.

P1140881

Izložba je održana u Gradskoj Galeriji Fonticus u Grožnjanu, a o fotografiji „Golubovi mira“ kojom se Lana predstavila na izložbi progovorio je kustos izložbe i autor projekta, Eugen Borkovsky:

“Lana Flanjak podastire fotografski rad. Ona zapaža niz ptica, golubova na fasadi urbane višekatnice. Iako na fasadi postoje i okomiti elementi, autorica se oslanja na horizontale. Ptice su raspoređene u vodoravnim nizovima prateći arhitektonske elemente, “kulisna pročelja” koja oponašaju prošle povijesne epohe. Sasvim na dnu u kadru uhvaćen je još jedan red oblika, ukrasni nazubljeni element u nizu, vijenac sličan antičkim kapljama (gutte).Taj niz betonske štukature kao da podcrtava, naglašava gornje horizontalne i vertikalne ukrase fasade ujedno umirujući ugao lica fasade.    Plemenite životinje, golubovi, žive na mnogim područjima Plavog planeta. Pripitomljeni su prije više od 4.000 godina prije nove ere, a pretpostavlja se da su ih pripitomili Sumerani. Ovi narodi štovali su golubove kao svetu pticu i glasnike bogova. Tako se javlja usporedba o njihovom horizontalnom redanju poput figura na pločama iz Mezopotamije na kojima nalazimo figure koje, umjesto slova, atribucijama i pozicijama izgovaraju neki značajan sadržaj. Danas u tim pravim kolijevkama zapadne civilizacije, vladaju ratna stanja, ruše se spomenici povijesti, ne postoji mogućnost sigurnog i mirnog života. Rijeke izbjeglica, čemu svjedočimo, polaze baš iz ovih područja. Iako golubovi označavaju ideju slobode i mira, ovi na fotografiji djeluju neugledno i umorno. Prema izbjeglicama, a često i prema golubovima ne ponašamo se korektno. Ovaj rad mlade fotografkinje, mogao bi poslužiti kao upozorenje: spoj ili nesklad zapadnjačke neoklasicističke arhitekture s iskonskim stanovnicima Svijeta.”

Lana Flanjak 12 copyder

Odgovori