Mjesec hrvatske knjige 2017. – Putovanja, stripovi i nadnaravna bića

S velikim veseljem i zadovoljstvom svake se godine trudimo popratiti „Mjesec hrvatske knjige“ i sudjelovati na književnim susretima u organizaciji Gradske knjižnice Umag. Iznimno smo ponosni na uzajamnu suradnju i dobre odnose koje od 2007. godine uz mnogo truda i entuzijazma pokušavamo održati.  Učenici SŠ „Vladimir Gortan“ pripremaju se za aktivno sudjelovanje, komentiranje i  intervjuiranje književnika, proučavajući biografije i čitajući ulomke knjiga. U današnjem ubrzanom načinu života teško pronalazimo vrijeme za knjigu, stoga pisce doživljavamo kao vanzemaljce. Upoznati ih, pravi je izazov.

Kristian Novak, Tomislav Perko, Josipa Pavičić Berardini, bajkopričalica Sandra Vukoja, Ivan Sršen, stripaš Rajko Ban, Evelina Rudan, Tea Tulić, Željka Horvat Čeč obilježili su ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige.

Bogati program započeo je srijedu 4. 10. razgovorom s jednim od najvažnijih hrvatskih romanopisaca ovog desetljeća: Kristian Novak govorio nam je i čitao ulomke iz svojeg nagrađivanog romana „Ciganin, ali najljepši“. Književnu večer posjetili su učenici 3.c razreda hotelijersko-turističkog smjera. Zainteresirana učenička lica pomno su slušala autora, a nakon prezentacije učenica Lara Guzić odradila je i intervju s autorom.

« 1 od 8 »

U ponedjeljak, 16. 10. Tomislav Perko predstavio nam svoju novu putopisnu knjigu „Tisuću dana ljeta na putu oko svijeta“ uz bogate prateće multimedijalne sadržaje. Književnu večer popratili su učenici 1.b razreda hotelijersko-turističkog smjera i učenici 2.a razreda opće gimnazije. Učenici su tijekom dvosatnog predavanja svašta otkrili o modernim metodama putovanja, a nakon predavanja obasuli su autora brojnim pitanjima. Svoja su iskustva podijelili s vama napisavši kritičke osvrte koje možete pročitati u literarnom kutku.

Početkom studenog, program Mjeseca knjige zaokružili smo s čak tri izvanredna događaja! U petak 3. 11. sudjelovali smo na predstavljanju knjige „Svjetska povijest stripa od 1968. do danas“ američkih autora Dana Mazura i Alexandera Dannera u izdanju zagrebačkog Sandorfa; o knjizi i o stripu kao o umjetnosti u novom kvalitativnom usponu govorili su nakladnik knjige Ivan Sršen i stripaš Rajko Ban iz Pule. Književnu večer posjetili su učenici 1.a i 3.a razreda opće gimnazije te učenici 1.c i 4.c razreda hotelijersko-turističkog smjera.

U ponedjeljak 6. 11. uslijedila je večer posvećena istarskim usmenim predajama o nadnaravnim bićima – dr. sc. Evelina Rudan predstavila nam je svoju opsežnu znanstvenu studiju „Vile s Učke“, a na ovaj su se zanimljiv književni susret odazvali učenici 2.c razreda hotelijersko-turističkog smjera te skupina učenika 1.c (HTT) i 1.a razreda opće gimnazije.

« 1 od 7 »

Sudjelovanje na književnim susretima zaokružili smo u srijedu 8. 11. susretom s dvije mlade književnice: Tea Tulić predstavila nam je svoju knjigu „Maksimum jata“, poetski roman o obitelji i Gradu, a Željka Horvat Čeč autobiografski roman „4 brave“ o odrastanju u hrvatskoj provinciji . Književnu su večer popratili učenici 4. razreda ekonomskog usmjerenja.

« 1 od 6 »

Učenici su književnim susretima prisustvovali u pratnji profesorica hrvatskog jezika Dunje Janko, Valentine Štefanić Lakošeljac i Tarite Štokovac, a njihove osvrte i dojmove sa svih navedenih književnih susreta možete pronaći u literarnom kutku.

Na kraju, iskreno se zahvaljujemo svim djelatnicima Gradske knjižnice Umag, a posebne zahvale i čestitke upućujemo ravnatelju knjižnice Nevenu Ušumoviću na entuzijazmu kojim pristupa organizaciji ovih zanimljivih susreta i spremnosti na suradnju i razmjenu ideja i iskustava.

Odgovori