Ne zaboravite na tete spremačice!

 

U razgovoru s tetama spremačicama, ravnateljicom Škole, profesorima i kolegama učenicima provjerili smo u kakvim uvjetima rade tete spremačice i kakav je stav prema njihovome radu u Srednjoj školi Vladimir Gortan, Buje.

Tema općeg štrajka zaposlenika u obrazovanju okupirala je medijski prostor krajem prošle godine. Tijekom rasprava koje su trajale danima, uz dominantne probleme nastavnoga osoblja, govorilo se i o teškim uvjetima u kojima radi nenastavno osoblje. Tete spremačice rade važan i odgovoran posao koji je jedan od preduvjeta za ispravno funkcioniranje ustanova i procesa koji se u njima odvijaju, a njihovi problemi nisu dovoljno zastupljeni u javnim raspravama, a time nisu vidljivi ni široj javnosti.

Na državnoj razini ističe se nekoliko problema, premali broj zaposlenih koji su zaduženi za prevelike površine (zakonom je predviđeno 600 m2 po zaposleniku, a u prosjeku se čisti 800 m2), zabrana zapošljavanja često ne dozvoljava školama popunjavanje potrebnih kadrova na vrijeme, u praksi nisu dozvoljeni prekovremeni sati u slučaju potrebe (a potrebe uvijek ima), plaće su malene (u prosjeku po izvorima iz Ministarstva oko 3 500 kn), uvjeti rada često su teški, a često i izvršavati obveze zadatke koji nisu u opisu njihovoga posla.

Ravnateljica Škole je Ana Zubčić Kuhar pojasnila nam je situaciju s tehničke strane. Za čišćenje oko 1 500 m2 prostora zadužene su tri zaposlenice, Marina, Mira i Adrijana, što je u potpunosti u skladu s Pedagoškim standardom. Rade po osam sati dnevno, podijeljne se u dvije smjene, nemaju prekovremenoga rada. Pojasnila nam je i pojam zabrane zapošljavanja koji se često spominje. Nakon odlaska bilo kojeg zaposlenika u mirovinu, na upražnjeno mjesto ne može se zaposliti novu osobu bez prethodne suglasnosti Ministarstva.

Naše tete spremačice kao pozitivne strane posla vide više slobodnoga vremena (u smislu da ne rade vikendima) kada svoj posao usporede s poslovima na tržištu rada koji su u istom platežnom rangu, kao i zadovoljavajuće kolegijalne odnose. Zanimljivo je njihovo viđenje odnosa novih generacija učenika prema njima i njihovu poslu. Smatraju da su današnji učenici uviđajniji i da su kulturni u ophođenju kako prema svim zaposlenicima škole tako i prema njima. Nisu u potpunosti zadovoljne s plaćom, tako da moraju raditi druge poslove kad stignu.

Profesorica Cindrić ističe važnost njihova posla te ističe da iako se učenici odnose prema spremačicama s poštovanjem, ponekad njihovo nepospremanje za sobom indirektno pokazuje nepoštovanje. Također, smatra njihov posao izuzetno fizički zahtjevnim. Učenici u principu cijene njihov rad, ali još su ponekad prisutne predrasude prema takvome poslu.

Posebno nas je dirnuo odgovor tete spremačice Marine koja u odgovoru na pitanje o motivaciji za posao rekla da voli svoj posao jer svakoga dana vidjeti puno dobre djece uveseljava čovjeka.

Verena Krastić,
2.razred opće gimnazije