OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN CIVILNOG ZRAKOPLOVSTVA

Učenici 1.b razreda hotelijersko-turističkog usmjerenja odlučili su obilježiti Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva u sklopu redovite nastave iz predmeta Praktična nastava – turizam. Počeci suvremenog turizma podudaraju se s razvojem prijevoznih sredstava. Prometna dostupnost kao činitelj turističke ponude od iznimne je važnosti, a zračni je prijevoz u posljednjih 50-tak godina učinio dostupnim i najudaljenije destinacije. Vođeni duhom prošlosti, učenici su uz pomoć profesorice Dolores Mihelić Malbašić prikazali razvojni put civilnog zrakoplovstva od prvih pokušaja puštanja balona na vrući zrak braće Montgolfier, prvih kratkih letova jedrilicom Otta Lillenthala, braće Wright i prvog aviona na motorni pogon, uspjeha Charlesa Lindberga, cepelina pa sve do suvremenih proizvođača aviona Airbus i Boeing. Prikazali su važnost civilnog zrakoplovstva u suvremenom gospodarstvu te niz zanimljivosti. 

« 1 od 8 »

Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva utemeljen je 1994. godine povodom proslave 50. godišnjice ICAO-a – Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva. Godine 1996, na inicijativu ICAO-a, i uz podršku Vlade Kanade, Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je priznala 7. prosinca kao Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva.

« 1 od 6 »

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva je u jačanju globalne svijesti o važnosti međunarodnog civilnog zrakoplovstva u društvenom i ekonomskom razvoju država i jedinstvenoj ulozi ICAO-a u pomoći državama članicama da surađuju i ostvare brži razvoj zračnog prometa u službi čovječanstva. 

Odgovori