ODLAZAK GLAZBENOG HEROJA

Dana 10. siječnja 2016. svi mediji svijeta objavili su da je preminuo David Bowie. Nisam znao puno o njemu, ali vidio sam da je vijest  šokirala ne samo njegove obožavatelje, već i širu glazbenu i kulturnu javnost, pa i moje roditelje. Bili su iznenađeni i tužni. Rekli su mi da je on bio jedan od najvećih i najcjenjenijih rock glazbenika, a osim toga bio je i glumac, producent, modna ikona, humanitarac, čovjek iznimne inteligencije, stila i ukusa – čovjek koji je tijekom svoje karijere pomicao granice pop kulture i bio uzor mnogima, uistinu mnogima.

Znalo se da više javno ne nastupa, da samo snima albume i da živi u New Yorku mirnim obiteljskim životom. No nije se znalo da je zadnjih 18 mjeseci bolovao od raka jetre. Umro je samo tri dana nakon što je objavio album Blackstar i tjedan dana nakon prikazivanja njegova mjuzikla Lazarus na off-Broadwaju.

Nekoliko puta pogledao sam video spot Lazarus (zabilježeno je 18 miliona pogleda). Pjesmom znakovita imena, snažnom i dojmljivom, Bowie je predvidio svoju smrt i na taj se način oprostio od svih koji su ga voljeli. Njegov dugogodišnji prijatelj i producent izjavio je da je Bowijeva smrt umjetničko djelo, baš kakav mu je bio i život. A život mu je bio bogat, ispunjen dobrom glazbom, pun uspona i padova, prekretnica i hrabrih poteza.

U zadnjih nekoliko dana puno sam čitao o njemu. Neke sam pjesme poznavao, mnoge nisam. Mama mi je pokazala sve Bowijeve „stare“ LP ploče. Skupljala ih je, a njegova glazba obilježila je dio njezine mladosti. Bio je izuzetno cijenjen i poštovan od mnogih glazbenika i mnogi od njih odali su mu dužno poštovanje. Pored uspješne solo karijere, nastupao je ili snimao i s drugim velikim rock zvijezdama kao što su Iggy Pop, Mick Jagger, Tina Turner, grupa Queen.

Gotovo je nemoguće u ovako kratkom tekstu iscrpno prikazati njegov glazbeni životopis, pa sam se stoga odlučio za sažeti prikaz koji donosi najznačajnije trenutke njegova života i njegove karijere. Na taj način puno sam naučio o povijesti pop i rock glazbe, a nadam se da će i vama pomoći, pa da zajedno odamo dužnu počast Ziggyju, Bijelom vojvodi, Heroju, čovjeku koji je obilježio naše stoljeće.

8. siječnja 1947. Rođena je buduća glazbena ikona.
David Robert Haywood Jones, a.k.a. David Bowie, rođen je u Brixtonu (London).
« 1 od 25 »

 

Napisao: Martin Božić