ODRŽAN SUSRET „O LJUDIMA I KRAJEVIMA“ U GRADSKOJ KNJIŽNICI U BUJAMA

Bogat svibanjski program koji smo pripremili povodom obilježavanja 70. godišnjice Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje otvorili smo susretom koji je održan 4. svibnja 2016. godine u Gradskoj knjižnici Pučkog otvorenog učilišta u Bujama. Nastao u sklopu obilježavanja Dana planete zemlje, susret znakovitog naziva „O krajevima i ljudima“ organiziran je s ciljem promicanja potrebe očuvanja prirodnih ljepota zemlje i odgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu.

Ljudi su krajevi, krajevi su ljudi, poznata je Matoševa misao koja govori o vječnom i nerazdvojivom odnosu između čovjeka i prirode. Složeno pitanje toga odnosa imalo je u prošlosti mnogo drugačije značenje od onoga koje ima danas. Tako se, na primjer, u prošlosti priroda poimala kao horizont unutar kojega čovjek pronalazi samoga sebe, dok se danas na odnos čovjeka i prirode gleda uvelike drugačije i čovjekova su nastojanja prvenstveno usmjerena ka tome da prirodu podredi sebi kako bi se zadovoljile rastuće potrebe modernog doba.

U ugodnoj atmosferi gradske knjižnice Gortanovci su pjesmom, recitacijama i video projekcijama slavili prirodu i progovorili o prirodnim ljepotama kao vječnim i neiscrpnim izvorima inspiracije pjesnika i umjetnika diljem svijeta.

Kroz priču o ljudima i krajevima provela nas je naša Ela Mijatović.
« 1 od 11 »

Tijekom susreta premijerno je prikazana trilogija kratkometražnih filmova „Ljudska priroda“. Prvi video uradak naslovljen je ‘My Blue Eyes’ (Moje plave oči) i posvećen je moru, prirodnom elementu koji pokriva najveći dio Zemljine površine, a koji zbog čovjekovog neodgovornog ponašanja danas doživljava promjene koje nanose nepovratnu štetu ne samo životu podmorja, već narušavaju i ravnotežu cjelokupnog ekosustava.

Video uradak „Il mio cuore verde“  (Moje zeleno srce) posvećen je šumi,  čije uništavanje dovodi do ekoloških promjena s opsežnim i dalekosežnim štetnim posljedicama. Šume su čuvari prirode, ali i čuvari čovjekova života, a filmska je ekipa na lirski način dočarala snagu veze između čovjeka i šume.

Nepovratne štete koje trpe naši krajolici u čovjeku bi trebale izazvati nespokoj, uznemirenost, nemir. Iz nemira se rađaju promjene, nemir nas potiče na djelovanje, na stvaranje, na iznalaženje rješenja.  Upravo o nemiru govori treći i posljednji dio filmske trilogije „Ljudska priroda“. Tko se krije iza naslova „Moja nemirna duša“, otkrit ćete sami.

Napisala: Tarita Štokovac