OTVORENA IZLOŽBA “KRILA POVIJESTI – ZRAČNE BITKE NAD ISTROM 1941. – 1945.”

Muzej-Museo LAPIDARIUM, Srednja škola VLADIMIR GORTAN Buje i GALLERION Pomorska zbirka austrougarske mornarice

pozivaju vas na izložbu

 

Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. Bujština – ljudske sudbine.

 

Izložbu možete posjetiti od 11. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. u prostorima muzeja, a donosi temu koja je dosad nedovoljno istražena. Riječ je o slučajevima pada ili prisilnog slijetanja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Srušeni su zrakoplovi dio vojne historiografije i predstavljaju značajan segment materijalne baštine, a mogu se pronaći u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Međutim, manje je poznata isprepletenost ljudskih sudbina sačuvanih usmenom predajom i iskazima svjedoka. Upravo te neispričane povijesti pretočene su na izložbi u vizualne zapise. Svjedočanstva su to još uvijek živih svjedoka iz Umaga, Buja, Burola, Novigrada, Zrenja, Oprtlja, Momjana ili s područja Bujštine. Nije samo riječ o sudbinama članova posada palih zrakoplova, moralnim principima i ljudskosti, nego i o razgradnjama olupina nakon pada zrakoplova čije je dijelove lokalno stanovništvo koristilo u različite sekundarne svrhe.

„Olupina bombardera „Betty Anne“, palog pored Zrenja, tada najsiromašnijeg dijela gornje Bujštine, za  lokalno je stanovništvo bio kao “dar s neba”. U potpunoj je nestašici metala lako obradivi aluminij bombardera B-24 spasio mnoge krovove, zatvarao štale, zamijenio staro glineno posuđe novim modernim metalnim loncima, poklopcima, žlicama, vilicama, a češljevi i ogledalca postali su kasnije dobra roba za krijumčarenje iz Zone B u Jugoslaviju. Angelo Šorgo (rođ. 1917.), iz sela Šorgi kod Zrenja, bio je najvještiji u obradi razgrađenog zrakoplovnog materijala. Što sām, a što uz pomoć ondašnjeg motovunskog župnika, u godinama 1945.-47., prodao je u Rijeci više od 500 češalja i drugih predmeta ponajprije ženama.“

Ovakve i slične priče prije više od sedamdeset godina o stradanjima većinom saveznički borbenih zrakoplova na tlu Istre, a ponajprije Bujštine, prikupljene su od osoba koja su tada bila mala djeca (Mario Makovac, Romano Makovac, Antonio Šorgo, Angelo Šorgo, Mario Vizentin, Anna Isa, Francesco Forlati, Ivan Škopac, Albino Sain, Marija Kraljević, ClaudioUgussi, Marija Ziherl, Maria (?) i Michele Fabris) te ih vrijedi sačuvati kako se ne bi otele zaboravu. S obzirom na to što je Bujština nakon kapitulacije Italije bila referentna točka zračnih preleta za saveznička bombardiranja njemačkih vojnih i industrijskih postrojenja srednje Europe, izložba donosi i povijesne arhivske i materijalne izvore (vojnu izvornu građu, dokumente, predmete, tipologije i makete bombardera) te različite aluminijske artefakte koje je izradilo stanovništvo Bujštine.

Izložba je nastala na temelju istraživačkog projekta „Krila povijesti – Wingsofhistory“ grupe učenika i mentorice Dolores Mihelić Malbašić iz Srednje škole „Vladimir Gortan“ iz Buja uz suradnju i stručnu pomoć Sergija Gobba, vlasnika muzeja „Gallerion-pomorska zbirka austrougarske mornarice“ čiji postav i građa sadrži artefakte i dokumente koji korespondiraju temi istraživanja. Radeći na projektu učenici su vrlo brzo došli u kontakt sa Sergiom Gobbom koji se godinama bavi kolekcionarstvom i poviješću sjevernojadranskih ratnih operacija (1. i 2. svjetski rat).Zabilježio je i pohranio velik broj ratnih priča s područja Bujštine i slovenske Istre.  Na taj su način prikupljene povijesne činjenice, materijalni dokazi, autentični dokumenti i iskazi još uvijek živih svjedoka što zajedno s korpusom muzejske građe, predmeta i dokumentacije muzeja Gallerion, čini dovoljno elemenata za muzejsku prezentaciju široj javnosti. Namjera je Lapidariuma, koji provodi programe suradnje i ulogu „muzeja u zajednici“ da interpretira izložbu kao živ prostor različitih sastavnica i informacija, kao komunikacijski ambijent i izvor znanja, te doprinosi očuvanju individualnog i kolektivnog sjećanja kao integralnog dijela kulturne baštine.

 

Organizatori: Muzej-Museo Lapidarium, Jerica Ziherl; GALLERION- pomorska zbirka austrougarske mornarice, Sergio Gobbo; Srednja škola VLADIMIR GORTAN Buje, mentorica: Dolores Mihelić Malbašić, učenici: Alex Zubin, Alison Ivančić, Laura Kostelac, Isabel Wertheim Alić, Mia Kovačević, Ilijana Krezić, Damjan Jagunec Semeši, Sarah Lisičar, Neira Miskić, Gaia Bogolin te Mia Radešić.

 

Mjesto održavanja: Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8a, Novigrad-Cittanova

Vrijeme održavanja: od 11. prosinca 2020. do 28. veljače 2021.

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak od 9 do 15 sati, subota od 16 do 19 sati, praznikom zatvoreno.

Ulaz slobodan.

 

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma RH, Grada Novigrada-Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada.

Informacije: 052 726 582; 091 6202889, 091 6202887; info@muzej-lapidarium.hr

www.muzej-lapidarium.hr

 

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

– nosite zaštitnu masku za lice

– održavajte razmak od 2 metra

– pri ulasku u Muzej upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu u Muzej

– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

Zahvaljujemo na razumijevanju.