Posjetili smo Istria Gourmet Festival

29. listopada 2018, rano ujutro, u malom kombiju, poljuljani jakim jugom na Istarskom ipsilonu, učenici Emili Alagić, Petra Vuković, Toni Marčić, Alen Marjanović, Laura Kostelac, Sarah Lisičar i Sara Štrucelj u pratnji profesorice Dubravke Puljar Kovačević razbudili su se na putu do Rovinja. Veselo smo stigli pred hotel Lone oko 9 sati gdje su nas čekale akreditacije za ISTRIA GOURMET FESTIVAL.

Na ovom festivalu sa aspekta hotelijerstva istaknuta je važnost autohtonih hrvatskih jela koja su u naravi mediteranskog karaktera i čine zdravu i laganu prehranu, ali i kontinentalnog karaktera čime se diče kuhinja Slavonije, Zagorja i unutrašnjosti Hrvatske. Također, istaknuto je da ovakav splet bogatstva okusa daje hrvatskoj gastronomiji i hotelijerstvu predispoziciju da dođe na sam vrh svjetske gastronomske ponude. Menadžment samog hotelijerstva vrlo je kompleksan, a jedan od menadžmenta svakog hotela koji predstavlja njegovu dušu i srce je Food&Beverage management. Splet kuharskog umijeća i umijeća koordiniranja kontrole ovog dijela hotela vrlo je zahtjevan u smislu poznavanja kuharstva, ali i menadžmenta. Naučili smo da, ukoliko se želimo baviti hotelijerstvom i proširiti svoje umijeće, osim poznavanja recepcije, preporuka je shvatiti važnost svakog dijel a hotela, a osobito Food&Beverage managementa.

« 1 od 8 »

Na predavanju o svjetskim trendovima i kuhinjama svijeta doznali smo da prirodni pojačivači ukusa imaju sve važniju ulogu u svjetskoj kuhinji, osobito u smanjivanju unosa soli u prehranu. Ovakve i mnoge druge informacije probudile su nam interes o vrstama hrane i o njenoj važnosti u hotelijerstvu. Upriličeno je kušanje različitih vrsta hrane i tu smo uživali malo previše. Neke vrste zaobišli smo, kao na primjer otrovnu manioku Amazone, ali oduševili smo se boškarinom u mrvicama lješnjaka. Upoznali smo i poznate kuhare iz Bologne, Londona, Bergama, Milana koji imaju Michelinove zvjezdice. Znamo da je Michelinova zvjezdica najveći prestiž i doseg nekog restorana kojeg je teško zadržati. Tako smo razvili još veće poštovanje prema ovom pozivu koji daje završni pečat ugostiteljskom objektu, restoranu ili čak cijelom hotelu.

« 1 od 5 »

Također nas je i sam hotel Lone, u kojem je održan ovaj festival, impresionirao svojom udobnošću i arhitekturom. Zaključili smo da praćenje trendova u ugostiteljstvu i gastronomiji obogaćuje našu struku i otvara nove vidike za naše buduće obrazovanje i napredovanje.

Sudjelovanje na Festivalu našim su učenicima 4.c, 3.c i 2.c  razrednog odjela omogućile podružnice Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Buja, Brtonigle i Umaga, na čemu smo zahvalni i ponosni.

« 1 od 5 »

 

Odgovori