Posjetili smo “mali grad” na Muri

9. listopada 2018. učenici prvih razreda uputili su se na željno iščekivani izlet u Graz i to u pratnji profesorice Lidije Filipović i profesorice Dubravke Puljar Kovačević.

Ime grada potječe od riječi ‘gradec’ što znači ‘mali dvorac na vrhu brda’. Taj ‘mali dvorac’ naziva se Schlossberg, a sam grad smješten je na rijeci Muri. Nakon dugoga iščekivanja, došao je i taj dan! U rano jutro, već oko 4 sata, bili smo na nogama. Naravno, za cjelodnevni izlet treba i lijepo izgledati. Nakon spremanja svih potrepština uputili smo se na autobusnu stanicu odakle smo krenuli; netko iz Umaga, oko 5 sati, a netko iz Buja nešto kasnije. Većina je bila vrlo pospana, pa su svi bili tihi i mirni, no unatoč tome od samog je početka putovanja autobusom odjekivala pjesma. Put je bio dugačak i jedva smo čekali konačnu destinaciju. Prvo smo posjetili muzej Arnolda Schwarzeneggera, poznatog glumca i body-buildera. Rođen je u Thalu blizu Graza gdje se i nalazi njegov muzej, tj. njegova rodna kuća. Ona je danas vrlo posjećeni muzej s brojnim zanimljivostima.

Nakon razgledavanja muzeja, zaputili smo se u centar grada Graza. Otišli smo na brdo koje se nalazi usred Graza i na kojem se nalazi prije spomenuti Schlossberg. Trebali smo koristiti uspinjaču, no nažalost nije radila pa smo morali otići dizalom. Pogled s brda uistinu vas ostavlja bez daha. Tamo se mogu naći brojni parkovi za odmaranje i opuštanje nakon svog tog penjanja.

Nakon razgledavanja, stepenicama smo se spustili u centar grada. Bilo ih je jako puno, neki su ih čak izbrojali. Ima ih oko 320 i posložene su u zig-zag položaju od kojeg vam se vrti u glavi! Nakon silaska, put nas je odveo do Murinsela, futurističkog umjetnog otoka u obliku poluotvorene školjke na rijeci Muri. Bio je namijenjen za privremenu upotrebu, no ostao je pošto se jako svidio stanovnicima Graza kao i turistima. Zatim je uslijedio posjet Katedrali (Domkirche) koju smo vidjeli samo izvana. Napokon je došao red na slobodno vrijeme koje smo svi radosno iščekivali. Neki su išli na kavu, drugi u shopping, a neki još malo razgledati grad. Naravno, slobodno vrijeme prošlo je brže nego sve ostalo.

Nakon slobodnoga vremena, uputili smo se prema idućoj destinaciji: Exit the Room. Riječ je o vrlo zabavnoj igri u kojoj je cilj izaći iz sobe pronalaskom raznih tragova. Bilo je poprilično teško i zahtjevno, pa nismo uspjeli izaći. Zatim smo imali još malo slobodnog vremena, te smo krenuli na put prema kući. Na putu smo imali vrlo zanimljiv nagradni kviz, a nagrada za pobjednike bile su ulaznice za Gardaland. Zaustavili smo se i u Trojanama gdje smo mogli kupiti ukusne krafne. Vratili smo se oko 23:30, premoreni od cjelodnevnoga hodanja.

Terenska nastava u Grazu je bila uzbudljiva i vrlo zanimljiva. To je zaista predivan grad i vrijedilo ga je posjetiti. Ovaj će nam izlet zauvijek ostati u sjećanju!

 

Tekst sastavile učenice 1.a i 1.b razreda

Odgovori