Preko granica – kritički osvrt

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici u Umagu, predstavljen je prijevod zbirke priča „Preko granica“ pakistanskog književnika Saadata Hasana Mante. Zbirku priča predstavio je predavač Krešimir Krnica s Katedre za indologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Književnik Saadat Hasan Manto rođen je 11. svibnja 1912. godine, a umro 18. siječnja 1955. godine. Rođen je u Indiji, a umro u Pakistanu. Bio je musliman, sklon alkoholu, istovremeno slavljen i preziran, a na kraju  i odlikovan. Mantov otac imao je dvije obitelji, a Saadat je bio dijete iz drugog braka. Odmalena je volio književnost, no njegov se otac protivio tome. Htio je da Saadat bude odvjetnik poput njegove braće. Međutim, on je krenuo sasvim drugim putem. Njegova ljubav nije bila samo književnost, već je volio i puštati zmajeve. Katkad bi otišao na krov i puštao zmaja, ali čim bi čuo očev glas ili korake skočio bi sa krova u dvorište. Saadat je napisao brojne kratke priče i kritičke tekstove na urdskom jeziku. Jedna od tih zbirki je zbirka priče „Preko granica“. To je pripovijetka o ljubavi, ludosti i ratu koja oslikava kaotično stanje u Pakistanu. Susjedi i prijatelji odjednom su se pretvorili u neprijatelje i strance. Mantove pripovijetke aktualne su sada kao i u njegovo vrijeme, odnosno u vrijeme kada su napisane.

Predstavljanje priče bilo je vrlo zanimljivo. Upoznala sam novu kulturu, događaje tog vremena i probleme koje je pjesnik zabilježio i prenio na nove naraštaje. Nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati na još kojim književnim večerima.

 

Napisala: Gabriela Antonac, 1.a