REZULTATI ANKETE ZA UČENIKE PRVIH RAZREDA

 

Bok! Zovemo se Nawell i Petra i učenice smo drugog razreda hotelijersko-turistčkog smjera. Od ove školske godine postale smo članice redakcije školskog portala te smo odlučile provesti upitnik među učenicima prvih razreda kako bismo istražile jesu li se uklopili u novu sredinu i kako im ide.
Prošlo je već nekoliko mjeseci otkako je počela nova školska godina te nas je prije svega zanimalo kako su se učenici 1.a i 1.c razreda snašli u novoj školi.

anketa1Kao što je vidljivo iz prikaza, većina se učenika dobro, tj. odlično snašla u novoj okolini.
Učenicima smo zatim zadale zadatak da zaokruže brojku koja najbolje opisuje kako se osjećaju u novoj sredini (kao i u školi, jedinica predstavlja najgoru ocjenu, a petica najbolju). Većina učenika 1.a razreda opće gimnazije novu je sredinu ocijenila ocjenom vrlo dobar (63%), a i učenici 1.c razreda hotelijersko-turističkog smjera dijeli isto mišljenje (75%).

anketa2
Želeći istražiti na koji su se kriterij naši prvašići oslonili prilikom odabira smjera, pitali smo ih da nam obrazlože svoj izbor. U 1.a razrednom odjelu najčešći odgovor na pitanje: „Zašto si odabrao/-la gimnazijski program?“ glasio je: radi „faksa“. S druge strane, HTT-ovci su najčešće navodili da ih zanimaju strani jezici ili žele nastaviti obiteljski posao vezan za turizam, te da se u budućnosti namjeravaju zaposliti u turističkom sektoru.
Ako su 1.a i 1.c u nečemu složni, onda je riječ o tome da i jednima i drugima ne nedostaje osnovna škola, a neki od razloga koji su naveli jesu:
„Ovdje je puno bolje nego u osnovnoj školi.“
„Srednja mi se više sviđa i učim o onome što ću u budućnosti raditi.“
„Bilo je dosta 8 godina u jednoj školi!“
„Zato što je većina mojih prijatelja ovdje sa mnom, a i oni koji su mi išli na živce nisu ovdje.“

 Iduće pitanje koje smo im postavili bilo je da nam kažu koji je osjećaj u njima bio najizraženiji prilikom prelaska u novu školsku sredinu. Kao što je vidljivo iz prikaza, prevladavala je uzbuđenost, a zatim veselje, strah i nesigurnost, ali sva sreća u mnogo manjoj mjeri.

anketa3
Na pitanje jesu li stekli nove prijatelje svi su učenici odgovorili da jesu. Analizom odgovora na iduće pitanje dodatno smo se uvjerile su se dobro snašli i da uživaju u srednjoj školi s novim prijateljima jer su i 1.a i 1.c svoj razred ocijenili vrlo dobrom ocjenom.

anketa4Na pitanje da navedu eventualne razlike između osnovne i srednje škole, samo je nekolicina učenika navela da nisu uočili nikakvu razliku, dok su ostali dali različite odgovore. U nastavku donosimo one najučestalije:
„Profesori su zahtjevniji nego u osnovoj školi.“
„U srednjoj je bolje društvo.“
„Mora se više učiti.“
„Smatraju nas zrelijima.“
Odgovori na deveto pitanje koje je glasilo „Jesi li se uključio/-la u neku školsku aktivnost?“ , pomalo su nas iznenadili. Naime, nitko se iz 1.a i 1.c nije uključio ni u jednu od brojnih izvannastavnih aktivnost. Jedino što im sada možemo reći je da se nadamo da će se, s vremenom, što više njih odvažiti i priključiti školskom zboru, dramskoj skupini, redakciji portala, filmskoj skupini, book club-u…
Na samom kraju, pitale smo ih što nedostaje našoj školi.

anketa5Oba su se razreda izjasnila da školi prije svega nedostaje aparat za kavu (70%) , zatim duži odmori (18%), a 12% učenika je reklo da našoj školi ne nedostaje ništa.

Napisale: Petra Vuković i Nawell Ouahchia