Robert Johnson: Me and the devil

Napisana davne 1931., ova je skladba označila uspon legende jazza i bluesa koja nažalost umire 1938. godine u dobi od samo 27 godina. Me and the Devil zanimljiva je pjesma koja govori o odnosu čovjeka i vraga, a Johnson ju je napisao jer je kružila glasina da je prodao dušu vragu koji mu je »uštimao« gitaru i na njoj odsvirao par pjesama, a onda je predao u ruke Johnsonu koji od tada postaje majstor bluesa.

image (1)

O kratkom životu ovog glazbenika vrlo se malo zna. Rođen je u svibnju 1911. Njegov glazbeni repertoar sasoji se od samo 29 pjesama, ali to je bilo dovoljno da ga proglase kraljem delta blousa. Valja međutim napomenuti da Johnson nije bio svetac. Bio je poznati kockar, ženskaroš, često je dolazio u sukob s policijom, a poznato je i to da je uživao u drogama. Unatoč tome, izvršio je golemi utjecaj na glazbu kasnih godina 20. stoljeća. Njegov najveći hit definitivo je Me and the devil koji govori o ženama i kockanju sa životom.

image

Meni je osobno Johnson najdraži izvođač i glazbenik jer me svojim kompleksnim stilom i zanimljivim glasom uvijek iznova oduševljava, a nadam se da će i na vas ostaviti jednaki dojam.

Napisao: Martin Božić