RUKSAK (PUN) KULTURE I CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA

Naša se škola, na inicijativu profesorica hrvatskog jezika Valentine Sivak i Tarite Štokovac, odazvala na poziv Ministarstva kulture za sudjelovanje u programu Ruksak (pun) kulture. Skupina učenika naše škole imala je tako priliku sudjelovati na radionici „Kako možemo «zaraziti» ljude UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja?“ čiji su temeljni ciljevi podizanje svijesti mladih o njihovoj ulozi u lokalnim, društvenim i međunarodnim procesima i stvaranje zdravijeg, moralnijeg, ravnopravnijeg i tolerantnijeg društva koje može podržati – a ne ugrožavati – prirodne procese na planetu i zaštititi prirodni okoliš. Značajnu ulogu u tom smislu imaju i vizualne umjetnosti i dizajn kao sredstva koja mogu doprinijeti širenju svijesti i poticanju na akciju. Posteri su naime već dugo aktivistički alat, a njihovi digitalni pandani se u doba interneta i društvenih mreža mogu širiti nevjerojatnom brzinom. Osnovno je pitanje, međutim, kako umjetničkim aktivizmom potaknuti čovjeka na akciju i promjenu navika i svjetonazora, a upravo su se ovim pitanjem pozabavili voditelji radionice koji su naše učenike potaknuli na razmišljanje o ciljevima održivog razvoja, osmišljavanje inicijative koja će ljude potaknuti na promjenu svjetonazora, odgovarajuće komunikacijske kampanje za inicijativu i izradu vizualnih materijala za kampanju.

« 1 od 12 »

Radionicu su vodili Ana Armano Linta i Veljko Armano Linta. Ana je kulturna kreativka, dizajnerica i edukatorica koja je završila Studij dizajna u Zagrebu i dodatno se educirala u području dizajna za održivost u četiri dimenzije, a u svom radu nastoji ostvariti interakciju čovjeka i predmeta, dovesti u pitanje načine na koji percipiramo svoju okolinu te potaknuti na promišljanje. I Veljko je kulturni kreativac, arhitekt i edukator. Završio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu i obrazovne programe Gaia Education (Design for Sustainability, Ecovillage Design Education, Training of Trainers i SDG Multiplier) te je certificirani Gaia trener. Na radionici je sudjelovalo dvadeset učenika: Nika Jurdana, Aurora Krastić, Mia Radešić, Tea Šmitran (1.a), Vanja Božić, Matea Žorat, Stefan Čolić Ivošević (2.a), Rafael Kraljić, Sandi Mujkić, Dino Gavran, Damjan Jagunec Semeši, Luka Auguštin (2.c), Nico Celić, Erik Vukotić, Gaia Bogolin, Marko Flego (2.b), Emanuela Kajtazi, Donatella Pincin (3.a), Matija Vusić i Alek Krajcar (4.a). U prvom su dijelu radionice učenici zajedno s voditeljima razgovarali o ciljevima održivog razvoja kao što su zaštita klime, održiva potrošnja i proizvodnja, zdravlje i blagostanje, pristupačna energija iz čistih izvora, rodna ravnopravnost itd. Podijeljeni u skupine, učenici su zatim dobili zadatak odabrati jedan cilj održivog razvoja i za njega osmisliti inicijativu, komunikacijsku kampanju i vizualni identitet.  Uslijedio je kreativni dio radionice, a naši su Gortanovci s puno entuzijazma krenuli u izradu svojih plakata. Bila je to prilika da naučeno odmah provedu u djelo te da originalnim i kreativnim vizualnim rješenjima dočaraju poruku koju žele uputiti svojim vršnjacima, užoj i široj zajednici i svijetu.

« 3 od 15 »

U idućoj su etapi radionice skupine predstavile svoje radove, a kroz diskusiju s voditeljima pokušali su osmisliti plan za daljnje djelovanje koje bi išlo u smjeru razvijanja ciljeva održivog razvoja. Svi su, na kraju, jednoglasno zaključili: bilo je poučno, zabavno, korisno i zanimljivo, a nije nedostajalo i smijeha i zabave. Zajedničkom smo fotografijom ovjekovječili ovo inspirativno druženje koje nas je potaknulo na razmišljanje o ulozi koju svatko od nas ima u procesu postizanja ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, kako bi se osiguralo zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija. Na kraju, još jednom želimo zahvaliti voditeljima radionice koji su na vrlo pristupačan i zanimljiv način učenike pridobili i zainteresirali na ovu važnu tematiku.

« 1 od 11 »