SAMOSTALNA IZLOŽBA LANE FLANJAK U GALERIJI FONTICUS U GROŽNJANU

U nedjelju 15. svibnja 2016. godine naša maturantica opće gimnazije, Lana Flanjak, s osmijehom na licu dočekala nas je ispred Galerije Fonticus u Grožnjanu. Ova skromna i nenametljiva djevojka nije samo odlična učenica, već i umjetnica koja tihim, ali odlučnim korakom polako stupa na scenu s već jasno definiranim estetskim izričajem. O Lani smo, naime, već pisali povodom njezina sudjelovanja na kolektivnoj izložbi na kojoj se predstavila fotografijom Golubovi mira, a da Lana voli fotografiju  i njome se već duže vrijeme bavi, to već mnogi znaju. Ne čudi, stoga, da je trenutak bio zreo da svoje radove predstavi na samostalnoj izložbi naslovljenoj Prizori.

IMG_7801

O idejnom i estetskom okviru koji zaokružuje Laninu zbirku progovorio je kustos galerije, gospodin Eugen Borkovsky:  „U Laninin prizorima ogleda se kaleidoskop doživljaja. Na nekim radovima nalazimo ptice, a na nekima ljude. Većina radova ipak nema stanovnika ili su oni negdje pritajeni unutar nastambi koje autorica bilježi, unoseći u radove ritam velegrada, koristeći arhitektonske elemente. Sekvence pred nama, uvijek uz diskretnu začudnost, određuju autoričin stav. Određeni stupanj empatije otkrivamo kad su bića u kadru a njihov okoliš inicira autoričino poigravanje viđenim. Fotografije su prepune sadržaja: od prvog sloja koji prikazuju, do skrivenih diskurzivnih značenja koja naša mašta mora razotkriti.“

« 1 od 12 »

Estetski užitak i zanos koje je izazvao susret s Laninin fotografskim prizorima sve je prisutne potaknuo na nastavak druženja. Posjetitelji su, naime, bili iznimno raspoloženi, naši domaćini iznimno susretljivi, a posebnu je draž cijeloj priči udahnula prisutnost Laninin školskih kolega i kolegica koji su svojim dolaskom podržali Lanu i radovali se njenom uspjehu.

IMG_7816

 

Napisala: Tarita Štokovac