SEDAMDESET I DRUGA MU JE GODINA TEK ILI KAKO SMO PROSLAVILI DAN ŠKOLE

U petak 18. svibnja 2018. godine dvorana Pučkog otvorenog učilišta Buje okupila je brojne uzvanike te učenike i profesore naše škole na prigodnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana škole. Naš je Gortan naime proslavio svoj sedamdeset i drugi rođendan i jednako toliko godina predanog i marljivog rada, nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, inicijativa i druženja. Na samom početku svečanosti sve je prisutne prigodnim govorom pozdravila ravnateljica škole, profesorica Ana Zubčić Kuhar, a zatim su nas naše voditeljice, maturantice Erika Matijašić i Katja Bartolić provele kroz brojne točke koje su nastale kao rezultat cjelogodišnjeg kontinuiranog rada učenika i profesora naše škole.

Svečanost su otvorili naši gosti, učenici Osnovne škole Mate Balote Buje, članovi kazališta sjena „Viak“ . Nika Čolak, Karin Veseli, Nikolina Djerdjaj, Vitoria Djerdjaj, Saša Prekali, Nina Brčić, Kevin Dolić, Adrian Milin Ungar i narator Esmeralda Brkić, pod vodstvom profesorice Nataše Bezić očarali su nas vlastitom originalnom obradom poznate bajke Hansa Christiana Andersena „Carevo novo ruho“.

U nastavku su nas članice školskog zbora Vanja Božić, Ariela Kozlović, Lara Kozlović, Milena Korenika, Vanessa Šorgo, Melisa Mešić, Nicol Majcan, Tea Jagrović, Karin Klarić i Lara Guzić počastile pjesmom Treblebass grupe Svadbas, a refren pjesme „Idemo na ples, i svijet je opet mlad!“ poslužio nam je kao odlična najava za iduću točku. Pred brojnom smo publikom naime prikazali dokumentarni film „Idemo na ples! – Andemo balar“ koji je nastao u sklopu ovogodišnjeg projekta Zavičajne nastave. Pod mentorstvom profesorice Tarite Štokovac, profesora Aljoše Sirotića, profesorice Dolores Mihelić Malbašić, profesorice Valentine Štefanić Lakošeljac i profesorice Antonelle Picinić, učenici uključeni u projekt kroz tri su intervjua od svojih sugovornika pokušali saznati kako su se 60-ih i 70-ih godina zabavljali mladi na Bujštini, kako su se pripremali za izlaske, koju su glazbu slušali i kako su izgledali tadašnji plesnjaci. Jednako smo tako prikazali i kratku video-razglednicu s izložbe koja je u sklopu projekta održana u Društvenom domu u Marušićima 13. travnja 2018. godine.

Prva točka školske dramske skupine „Televižor“  bio je skupni scenski nastup “Obiteljska večera” u kojemu su, pod mentorstvom profesorice Dunje Janko, učenici problematizirali odnose u obitelji, ulazeći u intimnu sferu svakidašnjih razgovora i situacija. Snažnim komičnim elementima dramska skupina u sastavu Monika Damijan, Martina Veseli, Ivana Cvijanović, Mia Pejić, Erik Vukotić, Patrik Fabijanić, Marko Cotić, Gaia Bogolin i Gloria Verunica, oduševila je i nasmijala publiku i sigurni smo da su osigurali nove članove koji će im se priključiti u rujnu.

« 1 od 13 »

Uslijedila je još jedna glazbena točka. Pod mentorstvom i uz glazbenu pratnju profesorice glazbene umjetnosti Antonelle Picinić, učenice Ariela Kozlović i Gabriela Antonac dojmljivom su izvedbom pjesme „Sve u meni se budi“ izmamile glasan pljesak publike!

Naša vrijedna učenica 2.c razreda hotelijersko-turističkog smjera Gloria Verunica mjesecima se pod vodstvom mentorice, profesorice Dunje Janko, pripremala za samostalni scenski nastup na županijskoj smotri Lidrano. Njezina je dojmljiva izvedba povijesnog govora Charlia Chaplina iz filma “Veliki diktator” oduševila publiku i mnoge potaknula na razmišljanje!

Na Županijskom natjecanju iz likovne umjetnosti, Vanja Božić, učenica 1.a razreda opće gimnazije, osvojila je 1.mjesto. Zadatak je bio istražiti pojmove i likovne elemente u slavenskoj mitologiji , a zatim i kreativno realizirati koncept vezan za tu temu. Nakon istraživačkog rada, pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Nataše Bezić i u korelaciji s hrvatskim jezikom i profesoricom Taritom Štokovac, Vanja je ostvarila kratki video uradak-animaciju kojim nas je uvela u zagonetni svijet mašte i mitologije.

Uslijedio je još jedan glazbeni intermezzo. Članice školskog zbora pod vodstvom profesorice Antonelle Picinić otpjevale su pjesmu Petra Graše „Ako te pitaju“. Pored dramske, vokalno-instrumentalne i filmske skupine, u našoj školi djeluje i fotografska skupina, naši GIFFS-i, pod vodstvom profesorice Tarite Štokovac.  Prigodnom smo video-razglednicom prisutnima otkrili u kojim su aktivnostima tijekom školske godine sudjelovali naši amaterski fotografi u sastavu Ana Žurić, Rino Malbašić, Vanja Božić, Elda Basara, Stefan Čolić Ivošević, Nico Celić, Marko Flego i Aleks Grah.

« 1 od 10 »

U svom su drugom nastupu članovi dramske skupine Monika Damijan, Martina Veseli, Marijana Glišić, Erik Vukotić, Gaia Bogolin, Anton Kazalac, Mia Pejić, Ivana Cvijanović, Patrik Fabijanić i Gloria Verunica, izveli predstavu „Selo gori, a učiteljica se češlja“ kojom su se, pod mentorstvom profesorice Dunje Janko, predstavili na ovogodišnjoj Županijskoj smotri LiDraNo, a njihova je izvedba predložena i za državnu Smotru. Riječ je o komediji koja je nastala kao rezultat zajedničkog rada članova dramske skupine, a problematizira međugeneracijske odnose, prijateljstvo, aktualne društvene i gospodarske probleme.

Na samom smo kraju svečanosti pripremili i posebno iznenađenje za našu dragu kolegicu, profesoricu engleskog jezika Dezi Cetina koja na kraju školske godine odlazi u zasluženu mirovinu. Profesori i učenici udružili su se i u tjednima koji su prethodili svečanosti u tajnosti su snimili video uradak u kojemu su joj uputili zahvale i podijelili sjećanja, a čak su i zapjevali! Dvorana je bila ispunjena emocijama i bit će to trenutak koji će svima ostati u lijepom sjećanju! Profesorici Cetina, s kojom ćemo se još družiti do kraja školske godine, i ovom prilikom poručujemo: od srca hvala na svemu!

 

Odgovori