STRES, ZEZANCIJA I PREVIŠE ISPITA – REZULTATI ANKETE ZA MATURANTE

U nedavno objavljenom članku prošlogodišnji su maturanti dali odgovor na pitanje „Kako preživjeti državnu maturu?“, pa nam se činilo korisnim da o tome progovore i naši sadašnji maturanti. Stoga, svim čitateljima portala, a posebice našim Gortanovcima, u ovom članku donosimo dugoiščekivane rezltate ankete kojom smo željele ispitati kako naši maturanti doživljavaju skori rastanak sa srednjom školom, pripremaju li se za državnu maturu, čega je tijekom školovanja bilo previše i još mnogo toga. Pa krenimo!

AM_1

Kao što vidimo, naši maturanti državnu maturu povezuju sa stresom i frustracijama, a nešto manji broj njih istu smatra nepotrebnom. Nepotrebna ili ne, neke je maturante ona ipak ostavila bez komentara… a kako ne bi stvarali paniku neki od njih ipak savjetuju: treba učiti i laganini!

AM_2

Iz rezultata uočavamo da se samo 17% maturanata počelo pripremati za državnu maturu. Ovim putem maturantima koji se jesu, a i onima koji se još nisu počeli pripremati za državnu maturu želimo puno sreće!

AM_3

Dobar dio maturanta smatra odlazak na faks u drugu državu boljom opcijom, a neki od razloga koje su naveli jesu: više izbora pri zapošljavanju/više mogućnosti te bolji uvjeti života i studiranja.

SM_4

Velik je udio maturanata kojima smotra sveučilišta nije pomogla u odabiru fakulteta, ali ima i onih koji su tamo shvatili kojim putem valja krenuti. Maturantima koji se još dvoume savjetujemo da dobro razmisle!

AM_5

Iako smo iz odgovora na jedno od prethodnih pitanja mogli zaključiti da se većina maturanata još nije počela pripremati za državnu maturu, ipak nam savjetuju da učimo, a da pritom ne zaboravimo i na zabavu! Bilo kako bilo, kao što kažu naši maturanti: “Samo polako, bit će sve u redu!”

AM_6_n

Iako je čak 46% maturanata na ovo pitanje dalo očekivani odgovor: “Jedva čekam“, ima i onih koje rastanak sa srednjom školom nimalo ne veseli.

AM_7

Zelena kriška torte mogla bi biti naš idući zadatak…otkriti gdje bi bili i koje bi usmjerenje odabrali maturanti koji bi se jako obradovali izumu vremeplova!

AM_8

Rezultati pokazuju da je našim učenicima više ostao u sjećanju maturalac nego prijatelji i zezancija na nastavi i po hodnicima. Stoga, budućim maturantima poručujemo da odaberu što bolju destinaciju za maturalno putovanje!

AM_9

Našim je maturantima tijekom školovanja bilo previše ispita, a za divno čudo jedinica je bilo nešto manje. Što se ispita tiče…što reći…što se mora nije teško, zar ne?

AM_10

Naši ispitanici jasno i glasno poručuju: premalo slobodnih sati, premalo zabave, a i petice nisu padale s neba!

Napisale: Debora Krastić, Erika Matijašić i Ana Žurić

Odgovori