TRUMANOV SHOW

U filmu „Truman show“ Jim Carrey glumi tridesetogodišnjaka Trumana Burbanka koji radi za osiguravajuće društvo i živi sa ženom Meryl na otoku gdje je i rođen, Seahaven. Radnja filma govori o tome kako je on prvo dijete koje je posvojeno od strane korporacije. Cijeli je njegov život, naime, show kojeg svakodnevno prati 5 000 kamera i u kojemu svaka osoba na otoku ima svoju ulogu. Redatelj filma Peter Weir jednom je prilikom izjavio: „Ovo je bio opasan film za snimiti jer su mislili da se takvo nešto ne bi nikada moglo dogoditi. Kako ironično.” Zanimljivom i originalnom fabulom Trumanov show je, prema mnogima, predvidio stvaranje TV reality show-a poput Big Brothera.

Gledajući film, obično pratimo radnju i ne obaziremo se na neke detalje. No u filmu se mogu pronaći neke zanimljive činjenice, kao na primjer:
• glavni lik zove se Truman, a živi u lažnom svijetu
• u jednoj sceni Truman uzima vitamin D – taj je vitamin potreban ljudima koji nisu izloženi (pravom) suncu
• 2008. godine jedan je psihijatar postavio dijagnozu pod nazivom „The Truman show delusion“ (simptomi su ti da mislite da vam je život show)
• u središtu grada nalazi se natpis “UNUS PRO OMNIBUS, OMNES PRO UNO” što u prijevodu znači “Jedan za sve, svi za jednog“
Neke su scene iz filma izbrisane jer se smatrali da bi njihovo prikazivanje zasjenilo nit vodilju i poantu filma, a o kojim je scenama riječ pogledajte u videu u nastavku

Napisala: Samanta Duvnjak