U GORTANU ODRŽAN DRUGI PJESNIČKI SUSRET

U sklopu nastave hrvatskog jezika 31. listopada 2018. održan je drugi po redu Pjesnički susret u Gortanu. Učenici 2.a razreda opće gimnazije i 2.c razreda hotelijersko-turističkog smjera te korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc Umag ponovno su imali priliku družiti se uz recitacije i pjesme, a tema ovogodišnjeg susreta bila je renesansno poimanje ljubavi i ljepote. Pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika Tarite Štokovac, učenici su pripremili bogat program i prigodno ukrasili učionicu, a pozornost prisutnih posebno su privukli likovi renesansnih žena koje su izradile učenice Vanja Božić i Lara Kozlović (2.a) te Sara Štrucelj i Neira Miskić (2.c). Ulogu novinarke povjerili smo učenici 1.a razreda opće gimnazije Tei Šmitran te vam u nastavku donosimo njezin osvrt na susret koji polako prerasta u tradiciju koju s veseljem i ponosom njegujemo.  

Dana 31. listopada 2018. našu su školu posjetili dražesni umirovljenici, korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc Umag, koji su u našu školu došli u pratnji ravnateljice Doma, gospođe Diane Lekić, socijalne radnice Sintije Munđar i radne terapeutkinje Nikol Krizmanić. Naša ravnateljica Ana Zubčić Kuhar, učenik 2.a razerda opće gimnazije Leo Kojčinović i ostali učenici dočekali su goste u školskom holu uz zanimljiv govor dobrodošlice. Kako bi ugođaj bio potpun, članovi školskog zbora pod vodstvom profesorice Srđane Đokić otpjevali su poznatu pjesmu “Ruža crvena”. Mnogi se umirovljenici nisu sramili zapjevati uz naše zboraše te su time upotpunili trenutak veselja.

« 1 od 12 »

Nakon vesele dobrodošlice uputili smo se u učionicu 2.a razreda. Dodatni je šarm susretu udahnuo interijer učionice. Naime, naši učenici potrudili su se urediti učionicu po uzoru na renesansu, a prigodno su uredili i stolove na kojima su se našli ukusni keksi i kolači pripremljeni za naše goste. Vanja Božić, Lara Kozlović, Andrea Babić, Maritna Babić, Gloria Bošnjak i Damjan Jagunec Semeši oduševili su umirovljenike recitirajući slavne poezije Williama Shakespearea, Francesca Petrarce i Hanibala Lucića, a svojim su umijećem pjevanja naše goste oduševile Vanja Božić i Ariela Kozlović te članice zbora Vanessa Šorgo, Karin Klarić, Nicol Majcan, Melisa Mešić, Lara Guzić i Milena Korenika. Arjan Đurđević i Erik Vesnaver umirovljenike su počastili svojim video-razglednicama koje su izradili u sklopu obrade lektire, a u kojima su na originalan način obradili Petrarcine sonete.

« 1 od 17 »

Umirovljenici nisu ostali dužni učenicima pa je tako gospodin Mile Katalinić ispričao priču o ljubavi u kojoj je naglasio:” Treba voljeti i biti ljubavnik dok si živ.” Gospođa Marija Krota s učenicima je podijelila zanimljivu anegdotu o nastanku jednog od najpoznatijih umjetničkih djela – „Posljednja večera“ Leonarda da Vincija. Pozornost učenika posebno je privukao govor u kojemu je gospodin Juraj Radovčić, koji je dugi niz godina radio kao profesor tjelesnog odgoja te trenirao generacije rukometaša, učenicima poručio: „Morate biti ponosni na sebe i na svoju školu, a još ponosniji ćete biti kada izađete iz škole jer ćete tada shvatiti koliko je vrijedno znanje koje ovdje stječete.”

Kraj programa označio je početak druženja i opuštanja uz topli čaj, kavu i kolače. Učenici i profesori su razgovarali s umirovljenicima razmjenjujući dojmove i mišljenja o raznim temama. Za to vrijeme uspjeli smo čuti i njihove dojmove, a ja Vam donosim dva najzanimljivija.

“Bilo je zaista divno. Lijepo je znati da još uvijek ima mladih koji nas rado saslušaju.” – Marija Krota

“Uvijek je lijepo vratiti se u školu u kojoj ste nekada predavali, a pogotovo je lijepo vratiti se među mlade. Zahvaljujući mladima ja se osjećam puno mlađe, a to je prekrasno. Zahvaljujući mladima i radu u prosvjeti, ja osobe ne vidim kroz brojke ili tko zna što, već kroz um i dušu.“ – Juraj Radovčić

« 1 od 8 »

Sudeći po svemu navedenome, možemo zaključiti da su naši dragi gosti uživali u Pjesničkom susretu i to nas uistinu veseli. Mi ćemo se potruditi da sljedeći susret bude još bolji! 

Napisala: Tea Šmitran, 1.a.

Odgovori