GORTANOVCI POSJETILI EUROPSKI PARLAMENT U STRASBOURGU U SKLOPU „EUROSCOLA” PROGRAMA

 

U školskoj godini 2015./2016. maturantica ekonomskog smjera Maria Djerdjaj, pod mentorstvom profesorice Tarite Štokovac, prijavila se na Euroscola online natječaj „Imam stav“ koji je raspisao Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj. Poster koji je učenica izradila na na temu: Digitalna revolucija, stagnacija ili inovacija? našao se među tri najoriginalnija rada te je Maria osvojila pravo sudjelovanja u programu “Euroscola” Europskog parlamenta za skupinu učenika i dva mentora.

imam-stav_nagradeni-poster_maria-djerdjaj
Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Nagrađeni učenici odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije – engleskom, njemačkom ili francuskom. Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji učenike prate imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i razmijeniti primjere najbolje prakse.
Među unaprijed zadanim temama za raspravu našla su se sljedeća pitanja: Kako poticati održivi razvoj? Kakva je budućnost Europe? Uloga Europe između migracija i integracije? Zapošljavanje mladih, izazov za Europu? Smiju li se ograničiti ljudska prava u slučajevima kada je ugrožena sigurnost? Učenike je za sudjelovanje u parlamentarnim debatama pripremio profesor Aljoša Sirotić te su naši Gortanovci prije putovanja imali priliku jedni drugima predstaviti navedene problematike.

« 1 od 24 »

U Strasbourg je otputovalo 17 učenika u pratnji profesorice Tarite Štokovac i profesorice Mikaele Biloslav. Na dan posjete sjedištu Europskoga parlamenta 7. listopada 2016. godine u uvodnom su dijelu programa posvećenom predstavljanju škola, Srednju školu Vladimir Gortan predstavili pobjednica natječaja Maria Djerdjaj i maturant opće gimnazije David Metz, a cjelodnevni program uključivao je, pored navedenoga, i druženje s ostalim učenicima i razmjenjivanje iskustava i dojmova. Bila je to prilika za učenike da na jedan dan zauzmu mjesta zastupnika Europskog parlamenta te da u višejezičnim radnim skupinama debatiraju i razmjenjuju mišljenja o europskih prioritetima. Učenici i njihovi mentori su, nadalje, u sklopu programa sudjelovali u igri „Eurogame“ čiji su rezultati objavljeni u završnom dijelu programa te su dodijeljene nagrade za pobjednike.
Tijekom putovanja, učenici su posjetili i švicarski grad Lucern, a u povratku grad Lugano gdje su posjetili tvornicu čokolade. Lugano je poznat po svojim prirodnim ljepotama te će učenicima zasigurno ostati u sjećanju upečatljivi prizori s vrha planine San Salvatore. Gortanovci su se s putovanja vratili puni dojmova, ističući da je riječ o jedinstvenom iskustvu koje će im zauvijek ostati u sjećanju. U nastavku vam donosimo video koji će vam dočarati atmosferu i doživljaje s putovanja!