VIDEO URADAK „MY BLUE EYES“ – DOPRINOS OČUVANJU MORA

Želeći dati vlastiti doprinos očuvanju prirodnih ljepota zemlje, Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje pokrenula je projekt izrade serije kratkih video uradaka kojima se želi podići svijest o nerazdvojivoj vezi između čovjeka i prirode.

Sudjelovanjem u projektu, učenici su imali priliku razmjenjivati znanja i vještine te vlastite sposobnosti i kreativnost staviti u službu zajedničkog cilja. Jednako tako, projekt omogućuje učenicima da unaprijede poznavanje stranih jezika koji se uče u školi.

Prvi u nizu video uradaka, naslovljen My blue eyes (Moje plave oči), izrađen je na engleskom jeziku i posvećen je moru, prirodnom elementu koji prekriva veliki dio zemljine površine i koji uslijed čovjekovog neodgovornog ponašanja doživljava promjene koje će nepovratno narušiti ne samo njegov biljni i životinjski svijet, već i ravnotežu cjelokupnog zemljinog ekosustava. Osnovni je cilj projekta javnost motivirati na odgovornije ponašanje i odnos prema prirodi, te na promišljanje o čovjekovom utjecaju na okoliš.

U projektu su sudjelovali učenici četvrtog razreda hotelijersko-turističkog smjera: Marin Zelić (koji potpisuje scenarij, snimanje i montažu) i Maks Valentin Kozlović (gluma i čitanje teksta). Tekst je napisala Ajla Hodžić, učenica trećeg razreda hotelijersko-turističkog smjera. Glazbu i zvuk potpisuje Marko Purišić, bivši učenike naše škole koji studira na ljubljanskom SAE Institutu i koji je objeručke prihvatio naš poziv na suradnju te stavio svoje znanje i vještine na raspolaganje našim učenicima.

U nastavku donosimo hrvatski prijevod dirljive poruke koju, iz perspektive autorice teksta, more upućuje svima nama te vas pozivamo da pogledate video uradak!

Tu si. Čekao sam te. Čekao sam da pogledaš u moje oči. Nekada su bile plave. Duboke. Sada više nisu. Ali duboko u meni postoje one plave oči u koje si se zaljubilo. One plave oči u kojima si nalazio spas kada ti je bilo najteže. Moje oči još uvijek čuvaju tvoje suze, tvoje strahove, ali i tvoju sreću. Uvijek sam ti pomagao. Sada je red na tebi da mi pomogneš. Samo ti mi možeš pomoći. Samo ti si dovoljno hrabar da mojim očima vratiš izgubljenu dubinu. Izgubljeno plavetnilo. Vrati me u život. Nemoj im dopustiti sa me povrijede još više. Pomozi im da shvate da me gube. Molim te. Gubeći mene gube svoje danas, svoje uspomene, svoje plavo sutra.

Napisala: Tarita Štokovac