„Živim život bez nasilja“ u Bujama

Dana 14. travnja 2016. učenici prvih i drugih razreda srednjih škola iz Buja – Srednje škole „Vladimir Gortan“, Gospodarske škole i Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci – zajedno s učenicima osmog razreda iz Oprtlja i Talijanske osnovne škole iz Buja, okupili su se u Pučkom otvorenom učilištu Buje na manifestaciji organiziranoj s ciljem borbe protiv nasilja.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-4

Na manifestaciji je prikazan igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja“, s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja kod djece i mladih. Film je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku kojeg su 14. studenog 2010. godine pretukla dva mladića i koji je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-7Film je posvećen i svim drugim mladim osobama koje su bili žrtve nasilja te poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti, čime se pridonosi jačanju tolerancije. Inicijativu je pokrenula policijska postaja Buje u suradnji s Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Buja.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-8Nakon prikazivanja filma, učenici TSŠ Leonardo da Vinci izveli su skeč u kojem su prikazali probleme učenika u novoj sredini. Prikazan je i video uradak pod nazivom „Reci nešto- Say something“, nastao u suradnji Gradskog društva crvenog križa Buje i Srednje škole Vladimir Gortan, koji govori o volontiranju mladih osoba, kao jednom od načina borbe protiv nasilja.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-11Učenicima su se obratili i gradonačelnik Buja i pomoćnik načelnika policijske postaje za kriminalističku policiju, a program je završio podjelom prigodnim zahvalnicama koje je gradonačelnik uručio učenicima s područja Bujštine koji su se u proteklom razdoblju svojim ponašanjem i zalaganjem protiv nasilja istaknuli kao promotori nenasilja. Zahvalnicu je dobio i učenik naše škole, maturant opće gimnazije Ivan Kukuljan.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-20Većini učenika se prezentacija svidjela jer je realno prikazala velik problem s kojim se bore učenici diljem svijeta. Mislim da bi trebali imati više takvih prezentacija kako bi se kod mladih što više probudila svijest o potrebi borbe protiv nasilja.

ZIVOT-BEZ-NASLJA-15

Napisala: Mihaela Peer