Dražen Petrović: košarkaška legenda koju nikada nećemo zaboraviti

Dražen Petrović, sportaš koji je zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima zaslužio nadimak košarkaškog Mozarta, jedna je od najvećih sportskih ikona u hrvatskoj povijesti. Riječ je o legendi hrvatske košarke kojeg se svi rado prisjećaju jer je, osim po sportskim uspjesima, široj publici prirastao srcu i zbog svoje samozatajne i skromne naravi.

DP_1

Iako je za njegov uspjeh dobrim dijelom zaslužan prirođeni talent, Dražen je bio i izuzetno radišan. Nevjerojatno je puno trenirao, uvijek bi ostajao zadnji na treninzima, pucao bi na koš i prije škole, kad god bi stigao. Svoju je karijeru započeo u KK Šibeniku, ali već nakon nekoliko godina zahvaljujući odličnim rezultatima prelazi u KK Cibonu te osvaja brojne trofeje. Jednako je uspješna i trofejima bogata bila njegova karijera u Real Madridu.

 

Više puta izabran za najboljeg igrača Europe,  Dražen čini odlučujući korak za svoju karijeru – vrijeme je zrelo za NBA. Kao 60. pick na draftu došao je u Portland Trail Blazerse gdje je proveo dvije godine, nakon čega se pridružuje New Jersey Netsima i tamo doživljava najbolje dvije godine svoga života.

DP_2

Američki uzlet, divljenje i veliku naklonost publike naglo je prekinula prometna nesreća u kojoj je Dražen preminuo. Dogodilo se to 7. lipnja 1993. godine, a njegova je smrt odjeknula kao prava eksplozija u javnosti. Diljem svijeta tugovalo se zbog preranog odlaska ove košarkaške ikone.

DP_3

U znak sjećanja na sve što je Dražen ostavio iza sebe, na početku NBA sezone 1993./1994. njegov je dres s brojem 3 podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji je rekao:

“Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.”

Napisali: Teo Zonta i Sabri Abduli

Odgovori