Top 5 motocikala za početnike

Prije nego krenete čitati ovu listu morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo, ovi vas motori neće impresionirati ubrzanjima, maksimalnom brzinom, uzbudljivim zvukom ili performansama općenito. Ovi motori postoje kako biste bezbrižnije svladali tehnike vožnje prije prebacivanja na snažniji stroj i pri tome se zabavili.

Šesnaestogodišnji motociklist smije voziti motocikl maksimalne snage 11 kW i to već u startu izbacuje motore s ozbiljnijim performansama koje su naši vršnjaci vozili devedesetih godina, kao na primjer Apriliu RS koja je bez muke prebacivala 160 km/h.

Za kraj, još jedna napomena: iako mislite da ćete motorom impresionirati sve cure ispred škole, to baš i nije tako. Impresionirat ćete jedino one dečke bez motora koji će vas stalno pitati za đir (vrlo naporno).

  1. Yamaha YZF-R125/MT-125

R125 je već godinama na vrhu liste mladih vozača zbog izgleda koji podsjeća na motocikle iz klase 600, i performansi mrvicu boljih od prosjeka klase. Za 2015. godinu dobio je naked inačicu zvanu MT-125. Cijenom od 35.900 kn za MT te 37.900 kn za R125 smješta se u sam vrh klase i izvan dometa mnogih potencijalnih vozača.

  1. Aprilia RS4 125

Nakon što je Aprilia morala zbog normi zagađenja okoliša prekinuti proizvodnju dvotaktnog RS-a i prijeći na četverotaktnu tehnologiju, RS je dobio sufiks 4 i mnogo izgubio na području performansi i šarma. RS4 nije opasna mašina poput dvotaktnog pretka, no izgledom podsjeća na RSV4 što je uvijek bonus. Cijena: 37.490 kn

  1. KTM 125 Duke/125 RC

Duke i njegov sportski brat RC su prvi pokušaj austrijskog KTM-a u klasi cestovnih 125-ica i za sad obavljaju vrlo dobar posao. Dobra oprema na području ciklistike, atraktivan izgled okvira te bogata instrument ploča opravdavaju cijenu od 34.990 kn

  1. Honda CBR 125R

Ovdje sam možda malo nepristran jer je riječ o motoru kojeg posjedujem, ali pokušat ću biti objektivan. 125R je najmanji član velike CBR obitelji koji voznim svojstvima i kvalitetom izrade opravdava natpis na oklopima. Performanse su u okvirima klase tako da ne trebate očekivati nikakve senzacije što se brzine tiče. Uz atraktivan izgled, glavna je prednost Honde cijena od 28.990 kn, koja je znatno niža od glavnih konkurenata.

  1. Yamaha WR 125X/WR 125R

Ako vam je svestranost bitna u odabiru motora, s WR-om ne možete pogriješiti. Dolazi u supermoto varijanti sa sufiksom X, te onoj enduro nazvanoj R. Agregat koji pokreće ovaj motor je isti kao onaj u R125, no zbog drukčijih omjera prijenosa WR je motocikl s najboljim ubrzanjem u klasi što uz kvalitetan ovjes jamči zabavu na cesti i izvan nje.

« 1 od 7 »

Napisao: Samuel Pincin

Odgovori