ŽUPANIJSKO PRVENSTVO ŠKOLSKIH SPORTSKIH DRUŠTAVA SREDNJIH ŠKOLA: RUKOMET-DJEVOJKE

Dana 21. veljače 2017. održano je žensko Županijsko prvenstvo školskih sportskih društava srednjih škola u rukometu u gradu Umagu i Bujama. Ekipe su bile podijeljene u dvije dvorane. U Umagu su bile predstavnice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (Školsko sportsko društvo Lipa), Strukovne škole Pula (ŠSD Trica) i Srednje škole Mate Blažine Labin (ŠSD Duga). U Bujama su igrale predstavnice Srednje škole Zvane Črnje Rovinj (ŠSD Mladost), Gimnazije i Strukovne škole Jurja Dobrile Pazin (ŠSD Srednjoškolac) i Srednje škole Mate Balota Poreč (ŠSD Mate Balota). Finale se igralo u sportskoj dvorani u Bujama. Ja sam bio u Umagu, tako da ću vam pokušati dočarati kako je bilo.

Dakle, prva utakmica bila je između Duge (Labin) i Trice (Pula). Duga je dobro otvorila utakmicu te je do 6 minute vodila 5-0, tada su rukometašice Trice postigle prvi pogodak. Prvi jedanaesterac pripao je Dugi u 11. minuti. Na kraju 1. poluvremena bilo je 7:4 za Dugu. U 2. poluvremenu Trica je imala priliku za zabiti jedanaesterac u 21. minuti, ali bio je promašaj. Utakmica je završila rezultatom 17:11 za Dugu. Obje ekipe su se borile, no netko mora izgubiti, a netko pobijediti. To je sport, jer kako bi bilo da svi pobjeđujemo? Zanimljivo? Mislim da ne.

U drugoj utakmici igrale su pobjednice prvog dvoboja protiv Lipe (Pula). Prvi je pogodak postigla Lipa, dok je Duga (Labin) zabila tek u 4. minuti. Kako se je Duga sve više odmicala, Lipi je padao moral i želja za igrom, pa je tu bio u prvi timeout za Lipu u 10. minuti. Poluvrijeme je završilo rezultatom 4:4. Očekivao sam veći rezultat, ali vidite, to je znak da su se obe ekipe borile. U drugom poluvremenu nije bilo nikakvih posebnih zabilježenih trenutaka, obje strane su se čvrsto držale kao u 1. poluvremenu i rezultat je uvijek bio na 1 razlike za Lipu. Lipa se nakon predaha vratila u igru. Pred kraj utakmice, Duga je sazvala timeout zbog pada morala igračica i previše promašaja. Ne sjećam se točno koja ekipa, ali promašili su 2 jedanaesterca u nizu, obje lopte su pogodile stativu. U posljednjoj sekundi 29. minute, odlučujući skok-šut na gol rekao je da lopta kasni u gol i da je pobjeda pripala Lipi, no kasnije saznajemo da je pobjeda ipak otišla u Labin. Nakon utvrđivanja je li bio gol ili nije, ipak se odlučilo da je pogodak priznat. Presudile su tisućinke sekunde, spektakularna akcija. Rezultat nisam zapisao, ispričavam se. I ja sam razmišljao je li bio gol ili nije.


Treća utakmica bila je između oba tima iz Pule (Trica i Lipa). Već u 2. minuti, rukometašice Trice povele su 3:1. U 4. minuti, Lipa je zatražila timeout zbog dosta, pa čak i previše propusta. Izgleda da ni to nije pomoglo jer je na kraju prvog poluvremena bilo 8:3 za Tricu. Mislim da su prednost imale u visini. Bio je to dvoboj u stilu Davida i Golijata. Na početku 2. poluvremena, Trica je zabila 3 gola u nizu, pa nakon jednog primljenog gola, još 3 u nizu, spektakularno za vidjeti, nisam se nadao takvoj akciji. U 24. minuti, Lipa je ponovno sazvala timeout zbog rezultata 16:6. Do kraja utakmice rezultat je bio 19:9. Trica se tako plasirala u polufinale, a Lipa nije dobila priliku za prolaz dalje. Šteta, više sreće drugi put.

A sada se prebacujemo u Buje, polufinale i finale. Za treće mjesto igrale su rukometašice Poreča (Mate Balota) i Pule (Trica), a u finalu bile su Duga (Labin) i Mladost (Rovinj).

Promjenom sudaca, postrožila su se i pravila, što nisam očekivao, a mislim da ni one nisu. Utakmica polufinala bila je utakmica s najviše žutih kartona. Odmah na početku Trica je zaradila žuti karton. Kasnije u 3. minuti Poreč je također zaradio žuti, pa još jedan u 5. minuti. Poreč drži vodstvo s 1 razlike, no u 12. minuti pao je još 1 žuti karton za Poreč da bi u 14. minuti sazvali timeout. Haha, nevjerojatno. Na kraju 1. poluvremena rezultat je bio 11:10 za Poreč. Trica se čvrsto drži, no vidjet ćemo hoće li uspjeti do kraja. Na početku 2. poluvremena, Poreč polako povećava svoju prednost sve do 23. minute kada je Trica sazvala timeout. Pošto sam sjedio na klupi s igračicama, imao sam prilike čuti govor trenerice. Govorila je kako je Poreč brži, agilniji i precizniji. U 28. minuti Poreč je sazvao timeout, iako ne znam zašto jer su uvjerljivo vodile, vjerojatno zbog predaha. Utakmica je završila rezultatom 23:18 za Poreč, a to znači samo jedno, Poreču pripada 3. mjesto natjecanja. Pohvala za obje ekipe, vrlo dobra igra.


Finalna utakmica bila je između Duge (Labin) i Mladosti (Rovinja). Nisam zapisao baš puno podataka za finale jer sam uživao u utakmici. Dakle, Rovinj je od samog početka uvjerljivo držao vodstvo bez ikakvih problema. U 20. minuti dolazi do prvog isključenja Labina. Rovinj je savladao Labin s rezultatom od 19:13 i potvrdio pobjedu. Kao što sam rekao, nisam puno pisao, još se jednom ispričavam. Nakon utakmice, bila je svečana dodjela trofeja, a za one koje nisu dobile trofeje, naravno, više sreće drugi puta. Prvoplasirana momčad u kategoriji djevojke predstavljati će našu županiju na državnom prvenstvu skupine ,,Zapad” koje će se održati u Primorsko-goranskoj županiji. Želimo im puno sreće. Ukratko ukupni poredak natjecanja: prvo mjesto Rovinj, zatim drugo Labin, treći je Poreč, 4. Trica, 5. Lipa i 6. je Pazin.
Evo, bio je ovo jedan sasvim lijepo proveden dan u rukometu. Bolje je sjediti na tribinama nego u školskoj klupi, mislim da je to jasno svima. Danas sam prvi puta gledao ženski rukomet i nisam znao da žene mogu biti tako čvrste i agresivne. Iznenađujuće.

Napisao: Teo Černeka
Fotografije: Antonela Pratljačić