Friedensreich Hundertwasser

 

U drugoj polovici 20. stoljeća svoj trag u svijetu umjetnosti ostavlja austrijski slikar, grafičar i arhitekt Friedensreich Hundertwasser. Upravo zbog svog osebujnog umjetničkog stila i osobnosti, Hundertwassera ne možemo svrstati ni u jedan pravac. On izbjegava pratiti suvremenike i želi pronaći vlastiti put, a to je onaj povezan s prirodom. Taj odnos s prirodom odrazio se i na njegovo kreativno stvaralaštvo, koje kao i priroda nema ravnih linija, te obiluje paletom živih boja i oblika. Ravne linije, koje je nazivao “đavoljim oruđem”, zamijenio je spiralama koje su dominanti motiv njegovih djela. Svoj slikarski rukopis vješto je prenio na svako arhitektonsko djelo, pa tako i dan danas svojim prepoznatljivim i originalnim građevinama plijeni pozornost i izaziva divljenje.

Hundertwasserhaus (Beč). Kako bi se odužio prirodi što joj je uzeo tlo za gradnju, redovito je ‘vraća’ na krovove zgrada ili balkone.

 

Kunsthaus (Beč)

Svoje ime mijenjao je mnogo puta, pa je tako pravo prezime iz Stowasser promijenio u Hundertwasser – stotinu voda. Čak si je i dodavao imena te na kraju došao do složenog imena: Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser.

Waldspirale (Darmstadt). Waldenspirale (šumska spirala) zgrada građena u obliku slova ‘U’, njegovo je posljednje djelo.

 

Napisala: Nina Turina

Odgovori